Zoals je wellicht wel weet, komen aardappelen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. In de 16de eeuw werden ze al geïntroduceerd in Europa. Maar het was de Fransman Antoine-Augustin Parmentier die in de 18de eeuw zijn volk echt aardappelen leerde eten. Hij was een militair apotheker en ontdekte hoe voedzaam aardappelen zijn. Ter promotie van de aardappel, ontwikkelde hij verschillende aardappelgerechten, die vandaag de dag nog steeds populair zijn. 

We brengen een ode aan Parmentier met verschillende ovenschotels met Antoine-Augustin's geliefde patatjes met het populaire gerecht 'hachis parmentier': een laagjesschotel met gehakt, groentjes en bovenaan een gegratineerd laagje aardappelpuree. Zo lekker! Ontdek 7 verrassende variaties...


Hachis parmentier met prei


Hachis parmentier met prei
Hachis parmentier is de Franse benaming voor een ovenschotel met gehakt, groenten en een heerlijk laagje aardappelpuree. Puur comfort eten! Bekijk recept



Parmentier van vis


Parmentier van vis
Een heerlijke variatie op de Franse klassieker hachis parmentier, met een stukje witte vis in plaats van gehakt. Minstens even lekker en smaakvol! Bekijk recept



Hachis parmentier met zoete aardappel


Hachis parmentier met zoete aardappel
Hachis parmentier is de Franse benaming voor een ovenschotel met gehakt, groenten en een heerlijk laagje aardappelpuree. We maken er een originele variatie op, door zoete aardappelen te gebruiken. Ook in het gehakt zit een extra crunchy verrassing verstopt. Dit wordt een voltreffer bij jong en oud! Bekijk recept



Parmentier met gehakt, pompoen en salie


Parmentier met gehakt, pompoen en salie
Heb je nu eens echt zin in winters comfort food? Dan kom je helemaal aan je trekken met deze zalige ovenschotel: parmentier met gebakken gehakt, geroosterde pompoen, aardappelpuree, een kaaskorstje en krokante blaadjes salie erbovenop. Helemaal hygge! Bekijk recept



Parmentier van bloemkool, aardappelen en kippengehakt


Parmentier van bloemkool, aardappelen en kippengehakt
Parmentier is een klassieke Franse benaming voor een gerecht met aardappelen. Vaak verwijst het naar een ovenschotel met een laagje aardappelpuree erbovenop. Wij deden een gezonde 'hack', en maken een puree met aardappelen en bloemkool. Deze lichte topper moet je echt eens proberen! Bekijk recept



Parmentier van seitan gehakt, groenten en mosterd-kaascrumble


Parmentier van seitan gehakt, groenten en mosterd-kaascrumble
Vandaag veggie, maar dan in een heerlijke verrassende comfort food versie! We maken een Franse parmentier, maar dan met seitan gehakt en lekker veel groentjes in zalige bechamelsaus. Daarbovenop een smeuïg aardappelpuree dakje en een verrassende mosterd-kaascrumble. Wedden dat de carnivoren aan tafel het niet merken? Bekijk recept



Puree parmentier met gerookte zalm en een kaaskorstje


Puree parmentier met gerookte zalm en een kaaskorstje
Een verrassende variatie met gerookte zalm, moet je zeker ook eens proberen. Weet je wat? Je kan het gerecht deze week bestellen bij foodbag.be, hoe handig is dat?