Zoals je wellicht wel weet, komen aardappelen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. In de 16de eeuw werden ze al geïntroduceerd in Europa. Maar het was de Fransman Antoine-Augustin Parmentier die in de 18de eeuw zijn volk echt aardappelen leerde eten. Hij was een militair apotheker en ontdekte hoe voedzaam aardappelen zijn. Ter promotie van de aardappel, ontwikkelde hij verschillende aardappelgerechten, die vandaag de dag nog steeds populair zijn. 

We brengen een ode aan Parmentier met verschillende ovenschotels met Antoine-Augustin's geliefde patatjes.

Hachis parmentier met prei

Hachis parmentier met prei
Hachis parmentier is de Franse benaming voor een ovenschotel met gehakt, groenten en een heerlijk laagje aardappelpuree. Puur comfort eten! Bekijk recept

Parmentier van vis

Parmentier van vis
Een heerlijke variatie op de Franse klassieker hachis parmentier, met een stukje witte vis in plaats van gehakt. Minstens even lekker en smaakvol! Bekijk recept

Hachis parmentier met zoete aardappel

Hachis parmentier met zoete aardappel
Hachis parmentier is de Franse benaming voor een ovenschotel met gehakt, groenten en een heerlijk laagje aardappelpuree. We maken er een originele variatie op, door zoete aardappelen te gebruiken. Ook in het gehakt zit een extra crunchy verrassing verstopt. Dit wordt een voltreffer bij jong en oud! Bekijk recept

Parmentier met gehakt, pompoen en salie

Parmentier met gehakt, pompoen en salie
Heb je nu eens echt zin in winters comfort food? Dan kom je helemaal aan je trekken met deze zalige ovenschotel: parmentier met gebakken gehakt, geroosterde pompoen, aardappelpuree, een kaaskorstje en krokante blaadjes salie erbovenop. Helemaal hygge! Zin in? Deze topper kan je deze week bij de 15gram Foodbox bestellen. 

Parmentier van bloemkool, aardappelen en kippengehakt

Parmentier van bloemkool, aardappelen en kippengehakt
Parmentier is een klassieke Franse benaming voor een gerecht met aardappelen. Vaak verwijst het naar een ovenschotel met een laagje aardappelpuree erbovenop. Wij deden een gezonde 'hack', en maken een puree met aardappelen en bloemkool. Deze lichte topper moet je echt eens proberen! Bekijk recept

Parmentier van seitan gehakt, groenten en mosterd-kaascrumble

Parmentier van seitan gehakt, groenten en mosterd-kaascrumble
Vandaag veggie, maar dan in een heerlijke verrassende comfort food versie! We maken een Franse parmentier, maar dan met seitan gehakt en lekker veel groentjes in zalige bechamelsaus. Daarbovenop een smeuïg aardappelpuree dakje en een verrassende mosterd-kaascrumble. Wedden dat de carnivoren aan tafel het niet merken? Bekijk recept

Parmentier van koolvis

Parmentier van koolvis
Een gerecht dat gebaseerd is op de Franse klassieker 'hachis parmentier', maar dan met heerlijke vis! Zalig in combinatie met het lekkere sausje en prei. Smullen maar! Bekijk recept