Ovenschotel met witloofpuree, veggie witte pens en kaassaus

35 MIN
2 personen
Ovenschotel met witloofpuree, veggie witte pens en kaassaus

Tijdens de week van het witloof vieren we het witte goud in elke kookstijl. Op het vegetarische menu: een verwarmende ovenschotel met puree, kaassaus, witte pens en - uiteraard - witloof. Comfortfood op z'n Belgisch!

Ingrediënten

  • 500 gr bloemige aardappelen
  • 4 stronkjes witloof
  • 1 teentje knoflook
  • 500 ml melk
  • 50 gr geraspte cheddar
  • 2 veggie witte pensen
  • 30 gr boter
  • 30 gr bloem
  • scheutje melk
  • snuifje nootmuskaat
  • 1 kl suiker
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de aardappelen in stukken van zo’n 3 cm (schillen hoeft niet). Zet net onder water met een flinke snuif zout en kook in 15-20 min. gaar.
  2. Snijd het witloof doormidden, verwijder de harde kern en snijd het witloof in stukjes van 2-3 cm. Hak de knoflook fijn. Smelt een klontje boter in een pan en schep er het witloof en de knoflook in. Kruid met zout en flink wat zwarte peper. Giet een scheutje water in de pan en laat 3-4 min. stoven op middelhoog vuur. Strooi de suiker over het witloof en laat op laag vuur karamelliseren.
  3. Kaassaus: begin met een roux. Smelt de boter. Voeg de bloem toe en laat opdrogen onder voortdurend roeren. Zet het vuur niet te hoog zodat de roux niet kan aanbranden. Zodra je koekjes begint te ruiken en je bloem met de boter bindt tot kleine korreltjes, is de roux klaar. Giet al roerend met een garde de melk erbij. Blijf goed roeren tot de saus begint te dikken. Kruid met nootmuskaat en zwarte peper. Meng de helft van de kaas erdoor en laat die smelten terwijl je blijft roeren.
  4. Giet de aardappelen af en stamp, samen met een scheutje melk, tot een smeuïge puree. Kruid met nootmuskaat, zout en zwarte peper. Meng het witloof eronder.
  5. Verwijder het plastieken omhulsel van de pens, dat is niet eetbaar. Snijd de pens overlangs in twee, of snijd in kleinere stukjes. Schep de witloof puree in een ovenschaal en overgiet met de kaassaus. Leg de stukken pens erop (kies zelf voor een mooie presentatie), strooi de rest van de kaas erover en schuif het geheel de oven in voor 5-7 min. (zie tip).
  6. Controleer of de kaas een mooi goudbruin korstje vormde en serveer meteen. Smakelijk!
  7. TIP: De pens is al gaar, die hoeft alleen nog maar op te warmen, en de kaas zal er een heerlijk korstje aan geven. Iets gehaaster? Bak de pens dan gewoon 3-4 min. in de pan en serveer de witloofpuree met kaassaus en pens.