Balletjes in tomatensaus met couscous, pompoen en wortel

30 MIN
2 personen
Balletjes in tomatensaus met couscous, pompoen en wortel

Dé klassieker en publiekslieveling, gehaktballetjes in tomatensaus. maar voor de verandering eens met couscous in plaats van patatjes. Minstens even lekker én sneller klaar. En ook lekker seizoensgebonden met de pompoen erbij.

Ingrediënten

  • ½ blokje kippenbouillon
  • 125 gr volkoren couscous
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 wortelen
  • 10 gr platte peterselie
  • 300 gr varken-kalfsgehakt
  • 300 gr pompoenblokjes
  • 400 gr tomatenpulp
  • olijfolie
  • snuifje Provençaalse kruiden
  • zwarte peper en zout

BEREIDING

  1. Breng 150 ml water per persoon aan de kook en verkruimel er de bouillon over. Overgiet de couscous met de bouillon en laat afgedekt 10 min. rusten. Maak vervolgens de korrels los met een vork, meng met een scheutje olijfolie en kruid met zout en zwarte peper.
  2. Versnipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de wortel in blokjes van 2 cm (schillen hoeft niet). Hak de peterselie fijn.
  3. Kruid het gehakt met de helft van de peterselie, zout en zwarte peper. Meng goed en rol tot balletjes ter grootte van een pingpongbal. Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan met deksel en bak daarin de balletjes 3-4 min. op hoog vuur, tot ze mooi gekleurd zijn. Ze hoeven nog niet gaar te zijn. Haal vervolgens uit de pan.
  4. Verhit opnieuw een scheutje olijfolie in de pan en stoof de ui, knoflook, wortel en pompoenblokjes 3-4 min. aan op middelhoog vuur. Kruid met de Provençaalse kruiden (zie tip), voeg de tomatenpulp toe en roer om. Voeg de gehaktballetjes toe en laat nog 5-7 min. sudderen op laag vuur met het deksel op de pan, tot het vlees en de groenten gaar zijn. Proef en breng op smaak met zout en zwarte peper.
  5. Serveer de balletjes in tomatensaus met een flinke schep couscous. Werk af met de rest van de peterselie. Smakelijk!
  6. TIP: Mag het wat gedurfder? Kruid dan met ras-el-hanout of komijn voor een wereldse toets!