Balletjes in tomatensaus met rijst

25 MIN
2 personen
Balletjes in tomatensaus met rijst

Balletjes in tomatensaus, dé klassieker en publiekslieveling. Maar voor de verandering eens met rijst in plaats van patatjes. Minstens even lekker én sneller klaar.

Ingrediënten

  • 1 gele ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 wortel
  • 1 courgette
  • 10 stuks verse gehaktballetjes (kant-en-klaar of zelfgerold)
  • 2 kl Italiaanse kruiden
  • 400 gr tomatenpulp (passata)
  • 10 gr basilicum
  • olie
  • zwarte peper en zout

BEREIDING

  1. Snipper de ui fijn en pers de knoflook. Snijd de wortel en courgette in kleine blokjes (schillen hoeft niet).
  2. Verhit een scheutje olie in een grote pot en bak de verse gehaktballen aan op een hoog vuur tot ze een mooi kleurtje hebben en doorbakken zijn. Haal uit de pan.
  3. Verhit opnieuw een scheutje olie in diezelfde pot en stoof de ui en knoflook aan. Voeg daarna ook de wortel en courgette toe en laat mee bakken. Kruid met een snuifje Italiaanse kruiden, zout en zwarte peper. Voeg daarna de tomatenpulp en een scheutje water toe (zie tip) en laat minstens 15 min. rustig sudderen met een deksel op de pot. Roer regelmatig.
  4. Breng de rijst aan de kook in 200 ml water per persoon. Laat zo'n 15 min. zachtjes koken tot de rijst beetgaar is en giet af.
  5. Hak de basilicumblaadjes fijn. Voeg het basilicum (houd een beetje apart voor de afwerking) en de gehaktballen de laatste paar minuten toe aan de saus. Proef en breng op smaak met zout en zwarte peper.
  6. Serveer de balletjes in tomatensaus met de rijst. Werk af met de rest van het basilicum. Smakelijk!
  7. TIP: Vul het blik van de tomatenpulp met wat water en giet erbij, zo heb je zeker al het lekkers mee.