Aardappelgratin

75 MIN
4 personen
Aardappelgratin

Maak een prachtige aardappelgratin in een mooie kom. Snij je aardappels heel fijn voor een mooi laagjes-effect. Heerlijk bij vlees én vis.

Ingrediënten

  • 1 kg aardappel, bloemig kokende
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 dl melk
  • 4 dl room
  • 100 g gruyère
  • boter
  • nootmuskaat
  • peper en zout

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Schil en snij de aardappelen in flinterdunne schijfjes.
  3. Breng de melk en de room aan de kook met de gepelde knoflook, een snufje nootmuskaat, peper en zout. Schep de knoflook eruit.
  4. Leg de aardappelschijfjes in mooie laagjes in een met boter ingevette ovenschaal.
  5. Schenk tussen elke laag een beetje vloeistof. Overgiet tenslotte met de rest van de vloeistof. De aardappelen moeten net onder staan.
  6. Beleg met vlokjes boter. Dek de schaal af met aluminiumfolie. Zet 45 minuten in de oven.
  7. Bestrooi met de gemalen kaas. Zet nog 15 minuten onafgedekt in de oven.


VOEDINGSWAARDEN

Calorieën 706.67 kcal
Koolhydraten 46.73 g
waarvan suikers 8.3 g
Vet 50.06 g
waarvan verzadigd 28.76 g
Proteïnen 16.17 g
Vezels 5.82 g

Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Powered by PurplePumpkin