Gevulde kerstpompoen

150 MIN
6 personen
Gevulde kerstpompoen

Een indrukwekkende 'centerpiece' voor een vegetarische kerst: gevulde kerstpompoen in plaats van kalkoen. Een waar feest voor vegetariërs!

Ingrediënten

  • 1 flespompoen
  • 1 aubergine, groot
  • 1 courgette
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 g kastanjechampignons
  • 1 sjalot
  • 5 takjes tijm, geritst
  • 20 g bladpeterselie
  • 90 g parmezaan
  • 150 g pecannoten
  • ½ kl chilivlokken
  • 45 g panko
  • 2 eieren
  • 2 el ahornsiroop
  • 240 g boter
  • 2 el olijfolie
  • peper
  • zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de pecannoten in een antikleefpan zonder vetstof en rooster ze tot ze beginnen te kleuren. Laat afkoelen en hak grof.
  2. Snij de courgette overlangs in twee. Hol beide kanten uit met een (ijs)lepel. Hou het 'vruchtvlees' apart. Doe hetzelfde met de aubergine.
  3. Snij ook de flespompoen overlangs in 2. Schep de pitten eruit. Hol uit en hou ook het vruchtvlees bij.
  4. Kerf de rest van het vruchtvlees van de aubergine in met de punt van je mes, maar zorg ervoor dat je niet door het donkere vel snijdt. Prik de binnenkant van de flespompoen in met een vork.
  5. Hak 1 teentje knoflook grof. Pel de sjalot en hak grof. Snij de kastanjechampignons in kwartjes. Doe alles in een grote kom, samen met het vruchtvlees van de courgette, aubergine en flespompoen. Meng door elkaar en hak alles dan fijn in een keukenrobot. Waarschijnlijk moet je dit in verschillende keren doen. Dit wordt je vulling. Meng er ook nog 1/3de van de tijm door.
  6. Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de vulling aan tot die begint te kleuren, ongeveer 5 minuten. Schep uit de pan en laat afkoelen.
  7. Voeg de eieren, parmezaan, panko en peper en zout toe aan de vulling. Meng goed.
  8. Plet het andere teentje knoflook en doe in een kookpotje, samen met de boter, chilivlokken en de rest van de tijm. Laat de boter smelten. Als de boter gesmolten is, roer je er de ahornsiroop door. Vis de knoflook er terug uit.
  9. Bedek een bakplaat met aluminiumfolie. Bestrijk de binnenkanten van de flespompoen met de ahornboter en kruid met zout. Vul de pompoenhelften op met ongeveer 3/4de van de vulling. Druk goed aan met de achterkant van een lepel. Bestrooi met wat pecannoten.
  10. Leg in elke gevulde pompoenhelft een uitgeholde auberginehelft. Bestrijk opnieuw met de boter en kruid met zout. Vul opnieuw met de helft van de overgebleven vulling en bestrooi met pecannoten.
  11. Leg er nu de courgettehelften in en bestrijk met boter en kruid met zout. Vul op met de rest van de vulling en bestrooi met wat pecannoten (je moet er nog wat overhouden voor de afwerking).
  12. Leg de 2 pompoenhelften voorzichtig op elkaar en bind de pompoen op met keukentouw, zodat hij mooi bij mekaar gehouden blijft. Bestrijk de buitenkant van de pompoen met boter en pak de pompoen in in aluminiumfolie. Leg op de bakplaat. Leg aan elke kant een stevig voorwerp, bijvoorbeeld een omgekeerde rechthoekige cakevorm, zodat de pompoen op zijn plaats blijft liggen. Zet 1'45" tot 2u in de voorverwarmde oven, tot de schil van de pompoen mooi zacht is. Haal uit de oven, verwijder de aluminiumfolie, en laat 20 minuten rusten.
  13. Verwarm de rest van de boter. Hak de bladpeterselie fijn. Snij de gevulde pompoen in plakken en serveer met de botersaus, de rest van de pecannoten en bladpeterselie.


VOEDINGSWAARDEN

Calorieën 750.61 kcal
Koolhydraten 30.35 g
waarvan suikers 12.92 g
Vet 62.74 g
waarvan verzadigd 27.93 g
Proteïnen 16.07 g
Vezels 6.09 g

Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Powered by PurplePumpkin