Een heerlijk winters bijgerecht, deze geroosterde pastinaak en gepofte prei met kruidenboter. Een perfect bijgerecht tijdens de feestdagen!
Ingrediënten
100 gr roomboter
2 pastinaken
2 preien
1 volledige bol knoflook
100 gr verse zilveruitjes
enkele takjes tijm
enkele takjes rozemarijn
250 ml witte wijn
1 blokje groentebouillon
10 gr platte peterselie
olie
zout
zwarte peper
Bestel deze producten online
BEREIDING
Verwarm de oven voor op 180°C. Laat de boter op kamertemperatuur komen. Spoel de pastinaak en snijd overlangs in vier. Verwijder het uitende van de prei en snijd in de lengte in zonder helemaal door te snijden. Spoel goed onder koud water. Snijd elke prei vervolgens in 4 stronkjes van zo’n 5 cm. Halveer de bol knoflook (dwars, niet van boven naar beneden). Halveer de zilveruitjes, deze hoef je niet te pellen. Rits de blaadjes tijm van de takjes.
Neem een grote ovenschaal of braadslee. Schik de pastinaak, knoflook en zilveruitjes in de
ovenschaal, overgiet met de wijn, 100 ml water en verkruimel er de bouillon over. Kruid met zout, zwarte peper, tijm en de helft van de rozemarijn.
Leg er de stukken prei bovenop en besprenkel met wat olie. Schuif in de oven gedurende 25-30 min.
Voor de kruidenboter: hak de peterselie en overige rozemarijn fijn. Meng onder de boter en kruid met grof (zee)zout en zwarte peper. Zet in de koelkast.
Zodra de groenten uit de oven komen verdeel je wat van de boter op de stukken prei.