Gehaktballetjes met zoete-aardappelpuree, champignonroomsaus en een witloofsalade

35 MIN
2 personen
Gehaktballetjes met zoete-aardappelpuree, champignonroomsaus en een witloofsalade

Gehaktballetjes met puree? Heerlijk. We vervangen de patatjes voor één keer door zoete aardappel. Die 'heerlijk' gaat nog altijd op en ik voeg ook graag 'oh, da's origineel en lekker' toe.

Ingrediënten

  • 400 gr zoete aardappel
  • 2 kl bruschetta rosso kruiden
  • 5 gr verse dragon
  • 5 gr krulpeterselie
  • 300 gr varkens-kalfsgehakt
  • 250 gr witte champignons
  • 120 ml room
  • ½ sjalot
  • 2 stronkjes witloof
  • boter
  • olijfolie
  • scheutje melk
  • snuifje currypoeder
  • ½ el witte wijnazijn
  • 1 kl honing
  • zwarte peper en zout

BEREIDING

  1. Snijd de aardappelen in stukken van zo’n 3 cm (schillen hoeft niet) en zet in een kookpot net onder water met een snuif zout. Kook in 15-20 min. gaar.
  2. Meng ondertussen de bruschetta rosso met 0,5 el water per persoon in een mengkom. Snipper de peterselie fijn. Meng de bruschetta rosso en de peterselie onder het gehakt en vorm met je handen balletjes ter grootte van een pingpongbal. Verhit een scheut olijfolie in een pan en bak in zo'n 10 min. goudbruin en gaar op middelhoog vuur. Zet het deksel op de pan, zo blijven de balletjes lekker sappig.
  3. Snijd ondertussen de champignons in plakjes. Verhit een scheut olijfolie in een pan en bak de champignons 4 min. op hoog vuur, tot ze goudbruin kleuren en beginnen te 'piepen' (zie tip). Verlaag het vuur en voeg de room toe. Kruid met zout en zwarte peper, roer om en laat op zacht vuur pruttelen.
  4. Giet de aardappelen af. Stamp samen met een klont boter en een scheutje melk tot een smeuïge puree. Kruid met het currypoeder, zout en zwarte peper.
  5. Versnipper de sjalot. Halveer het witloof, verwijder de harde, bittere kern en snijd het witloof in fijne repen. Meng een scheutje olijfolie met de witte wijnazijn en een snuif zout en zwarte peper in een mengkom. Heb je het graag wat zoeter? Voeg dan nu wat honing toe. Schep de sjalot en het witloof onder de vinaigrette.
  6. Snipper de dragon fijn en meng onder de champignonroomsaus.
  7. Controleer of de gehaktballetjes gaar zijn. Serveer samen met de zoete- aardappelpuree, champignonroomsaus en het witloofslaatje. Smakelijk!
  8. TIP: Weersta aan de drang om continue de champignons om te roeren, geef ze even de tijd. Zet het vuur zeker hoog genoeg en wacht tot het einde om zout toe te voegen.