'Comfort food', wat wil dat eigenlijk zeggen? Wikipedia vertelt ons dat comfort food een nostalgische of sentimentele waarde heeft. Kenmerkend zijn een hoog calorie- en/of koolhydraatgehalte of een eenvoudige bereiding. De nostalgische waarde kan specifiek zijn voor één persoon (denk aan jouw grootmoeders' kost) of voor een hele cultuur. 

Kortom, eten waar je blij van wordt, door associatie met het verleden, of door het gevoel dat je er van krijgt: voldaan, met veel smaak en een hoog 'troostgehalte'. Vandaar ook de Nederlandse vertaling 'trootskost'. Een waardevol gevoel, dat perfect is voor koude, druilerige dagen. Bij het samenstellen van ons weekmenu voor de foodbox iets waar we graag rekening mee houden, al zullen via enkele 'hacks' er ook voor zorgen dat wat je voorgeschoteld krijgt toch lekker voedzaam en licht(er) verteerbaar is. Denk bijvoorbeeld aan ovenfrietjes in plaats van gebakken in frietvet, een veggie alternatief op een klassieke vleessnack en een mooie grote portie groenten.

Dus voilà, comfort food dat ook nog eens voedzaam is, het bestaat! Bestel ze deze week bij Foodbag. 


Italiaanse steak tartaar met frietjes en salade


Italiaanse steak tartaar met frietjes en salade
Ken je klassiekers! En geef er dan een draai aan. Ik verander een typisch Belgisch bordje in een Italiaanse smaakbom. Hoe? Met een smaakvolle kruidenmix, balsamicoazijn en Italiaanse kaas. Bekijk recept



Gegrild buikspek met spinaziepuree en wortellinten


Gegrild buikspek met spinaziepuree en wortellinten
Buikspek is heerlijk mals en ideaal om te grillen. Vraag naar voorgegaard buikspek bij je beenhouwer. Een lekkere spinaziepuree en kleurrijke wortellinten passen daar perfect bij! Laat het smaken... Bekijk recept



Hete bliksem met gehakt, appelmoes en wortelpuree


Hete bliksem met gehakt, appelmoes en wortelpuree
Hete bliksem is in feite een oud Nederlands gerecht. Kinderen zijn er dol op, want de appels maken het lekker zoet. De wortel, die verstoppen we mee in de puree. Perfect krachtvoer op kille dagen. Bekijk recept



Witloofrolletjes in kaassaus met mosterdpuree


Witloofrolletjes in kaassaus met mosterdpuree
Elke week proberen we een klassiek gerecht om te toveren tot een vegetarisch succes. Missie geslaagd! Dankzij deze witloofrolletjes in kaassaus mis je de ham geen seconde. Overheerlijk met een pittige mosterdpuree erbij. Bekijk recept



Wok met varkensreepjes, pindasaus, noedels, paksoi en paprika


Wok met varkensreepjes, pindasaus, noedels, paksoi en paprika
Een snelle wok die barst van de smaak: dat komt als geroepen op een drukke weekavond. De pindasaus maak je zelf en dat is helemaal niet moeilijk. Met enkele eenvoudige, pure ingrediënten zet je een smaakbom van jewelste op tafel. Bekijk recept



Veggie cervela met speciaalsaus groentefrietjes en salade


Veggie cervela met speciaalsaus groentefrietjes en salade
Net zoals in onze favoriete frituur. Maar dan vers, gezonder en verantwoord. Wij gebruiken de veggie cervela van BonMush om onze favoriete guilty pleasure na te bootsen. Waar zitten de fans van deze 'cervela special'? Bekijk recept



Pasta met zalm en preisaus met kerstomaatjes


Pasta met zalm en preisaus met kerstomaatjes
In dit gerecht ontdek je onze nieuwste pastavorm. De cellentani-pasta (spreek uit als "chell-en-tah-nee") is krullig van vorm en slorpt lekker veel saus op. Cellenta-ja! Bekijk recept