Wordt er thuis ook altijd gevochten om de ‘kontjes’ van het gehaktbrood? Om een revolte te vermijden, kan je ook kleine gehaktballen maken. Niet aan de allerkleinsten verklappen, maar we verstopten ook pastinaak in de stoemp. Lekker én verantwoord.
Verwarm de oven voor op 180°C. Meng in een kom het gehakt met de kaas, kruid met zout, zwarte peper en Provençaalse kruiden (zie tip). Kneed tot een mooi ovaal of bol broodje en schik in een ovenschaal. Zet 15 à 25 min. in de oven, afhankelijk van de dikte.
Snijd de aardappelen en pastinaak in stukken van 3 cm (schillen hoeft niet). Zet net onder water met een flinke snuif zout en kook in 15-20 min. gaar.
Snipper de sjalot fijn en pers de knoflook. Verhit een scheutje olijfolie in een pot op hoog vuur en stoof de sjalot en knoflook 2 min. Voeg vervolgens de tomatenpulp toe en laat 10 min. sudderen op middelhoog vuur, met een deksel op de pot. Kruid met zout en zwarte peper en (optioneel) Provençaalse kruiden.
Hak de spinazie grof. Giet de aardappelen en pastinaak af en stamp, samen met wat melk en boter, tot een smeuïge puree. Voeg de rauwe spinazie toe en meng door de warme puree. Kruid met nootmuskaat, zout en zwarte peper.
Snijd het gehaktbroodje in plakjes van ongeveer 1 cm, serveer met tomatensaus en puree. Smakelijk!
TIP: Maak je handen nat voor je het gehakt kneedt, zo plakt het niet aan je vingers!