Chocolade moelleux met gezouten karamel

60 MIN
4 personen
Chocolade moelleux met gezouten karamel

Moelleux is echt zo'n dessertje om mee uit te pakken tijdens de feestdagen. Verras je gasten met deze originele en heerlijke vulling van gezouten karamel!

Ingrediënten

    Voor de gezouten karamel

  • 65 g suiker
  • 3 el water
  • 20 g boter, in blokjes
  • 30 ml room
  • snufje Fleur de Sel
  • Voor de moelleux

  • 55 g boter, (+ extra om in te vetten)
  • 2 el cacaopoeder
  • 3 eieren
  • 65 g suiker
  • 100 g fondantchocolade, in stukjes
  • 45 g bloem
  • Voor de afwerking

  • 4 bollen vanille-ijs
  • framboos, handvol

BEREIDING

  1. Doe de suiker in een steelpannetje en voeg het water toe. Zet op een matig vuur en laat de suiker smelten. Als het water is opgenomen voeg nog een lepel water toe. Zorg dat alle suikerkristallen worden opgenomen.
  2. Als de suiker is opgenomen en er zich een doorschijnende siroop vormt zal de karamel beginnen kleuren. Hou dit proces goed in het oog. De karamel moet mooi goudbruin zijn, niet te licht maar ook niet te donker.
  3. Voeg de klontjes boter toe en laat smelten. Haal de pan van het vuur en voeg de room en het zout toe. Meng goed.
  4. Boter 4 bakvormpjes (ramequins) in en bepoeder met het cacaopoeder. Schud het cacaopoeder dat niet blijft kleven er terug uit.
  5. Klop de eieren op met de suiker met een mixer tot ze mooi luchtig en licht gekleurd zijn.
  6. Smelt de boter in een steelpannetje op een laag vuurtje en voeg de chocolade toe. Roer goed totdat alle chocolade gesmolten is. Haal van het vuur en roer er de bloem door.
  7. Spatel de eieren door de chocolade. Verdeel het mengsel over de ramequins en zet minstens 30 minuten in de koeling.
  8. Verwarm de oven voor op 175 °C. Maak met een lepeltje een kuiltje in de moelleux en schep daar 1 eetlepel van de gezouten karamel in. Zet ongeveer 12 minuten in de oven, tot de buitenkant gestold is, maar binnenin mooi gesmolten.
  9. Draai de ramequins om op een bord en serveer met een bolletje vanille-ijs en enkele frambozen.


VOEDINGSWAARDEN

Calorieën 642.12 kcal
Koolhydraten 64.08 g
waarvan suikers 55.15 g
Vet 37.59 g
waarvan verzadigd 22.37 g
Proteïnen 11.04 g
Vezels 3.1 g

Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Powered by PurplePumpkin