Chili con carne met rijst, zure room en tortillachips

35 MIN
2 personen
Chili con carne met rijst, zure room en tortillachips

Chili con carne is een typisch stoofpotje uit Mexico? Fout! Dat wordt wel vaak gedacht. Nochtans is deze wereldberoemde kom comfortfood van oorsprong Amerikaans en komt ie uit de tex-mexkeuken. Wil je'm pittiger maken? Dan kan je uiteraard zelf extra chilipoeder toevoegen.

Ingrediënten

  • 2 wortelen
  • 125 gr volkoren rijst
  • 200 gr tortillachips
  • 70 gr tomatenpuree
  • 1 tomaat
  • 2 kl tex-mexkruiden
  • 300 gr rund-varkensgehakt
  • 1 rode paprika
  • 150 gr maïs
  • 50 gr geraspte kaas
  • 1 gele ui
  • 200 gr zure room
  • olie
  • snuifje kaneelpoeder
  • zwarte peper en zout

BEREIDING

  1. Snipper de ui fijn. Snijd de wortel in plakjes en paprika in kleine blokjes (schillen hoeft niet). Snijd de tomaat in stukken.
  2. Breng de rijst aan de kook in 200 ml water per persoon. Laat zo'n 25 min. zachtjes koken tot de rijst beetgaar is en giet af.
  3. Verhit een scheutje olie in de pot en stoof de ui aan. Voeg daarna ook de wortel en paprika doe. Kruid met de tex-mexkruiden, (optioneel) een snuifje kaneel, zout en zwarte peper. Voeg na 5 min. de tomatenpuree toe en laat even mee bakken, samen met de tomatenstukjes. Voeg ongeveer 150ml water per persoon toe (optioneel met bouillon) en en laat zachtjes pruttelen tot de groenten beetgaar zijn (zie tip).
  4. Verhit intussen een scheutje olie in een pan en bak het gehakt rul. Kruid met zout en zwarte peper. Laat mooi aankleuren en voeg daarna toe aan de groenten, samen met de maïs (uitgelekt). Proef van de chili en breng op smaak met zout en zwarte peper. Laat nog een paar minuten verder pruttelen.
  5. Serveer de chili con carne in een diep bord met rijst, wat kaas, een schepje zure room en een handje tortillachips. Smakelijk!
  6. TIP: Je kan deze chili ook perfect op voorhand klaarmaken. Door 'm wat langer op het vuur te laten staan of een dagje van tevoren klaar te maken, komen de smaken extra goed naar voren.