Melk, boter, eieren, kaas, vlees, vis… het zijn allemaal ingrediënten waar velen van ons mee zijn opgegroeid. Helaas hebben ze een grote impact op zowel klimaatopwarming als dierenwelzijn. Vaker plantaardig eten is dus een grote stap in de goede richting en het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Wij geven graag enkele tips mee.

Zoete-aardappelsalade met hummus, farro, granaatappel en broccoli, deze week bij foodbag.be!
Zoete-aardappelsalade met hummus, farro, granaatappel en broccoli, deze week bij foodbag.be!


Omdat deze dierlijke ingrediënten zo ingebakken zitten in onze eetgewoonten is het normaal dat vegan eten heel overweldigend kan zijn. Je moet namelijk anders leren koken, nieuwe smaken en ook nieuwe ingrediënten leren kennen.

  1. De eerste en wellicht ook belangrijkste tip is dus: wees niet te streng voor jezelf. Maak het jezelf niet te moeilijk en maak er een leuke ontdekkingstocht van. Ga je meteen streng plantaardig eten kan het zijn dat het verlammend werkt en je snel terug overgaat naar je oude en vertrouwde eetpatroon. Voeg vaker en vaker plantaardige maaltijden of elementen toe aan je menu en bouw het rustig op. Geef jezelf de tijd om nieuwe dingen te leren kennen.

  2. Een tweede puntje om goed te onthouden is dat je zeker niet moet streven naar perfectie. Het eindpunt moet een eetpatroon zijn waar jij je goed bij voelt en dat jij kan volhouden, niet een strikt eetpatroon (tenzij dat hetgeen is waar je jezelf goed bij voelt natuurlijk).

  3. Ga je plantaardig koken dan is het belangrijk om enkele onmisbare smaakmakers te leren kennen en gebruiken. Edelgistvlokken zijn een inactieve gist die een hartige smaak toevoegt aan je gerechten die doet denken aan kaas. Onmisbaar dus in een vegan kaassaus. Kala namak (zwart zout) heeft een zwavelsmaak die doet denken aan (hardgekookt) ei. Hiermee maak je dus heel lekkere tofu scramble die echt naar eitjes smaakt. Ook een gerookte smaak doet vaak denken aan vlees en vis. Het is dus zeker leuk om een rooksmaak toe te voegen aan je gerechten door middel van zelf te roken, of gebruik te maken van liquid smoke (rookaroma), pimentón de la vera (gerookt paprikapoeder), gerookt zout, gerookte olijfolie…

  4. Eiwitten zijn hetgeen we voornamelijk uit vlees en vis halen. Het is dus leuk om ook plantaardige eiwitbronnen te leren kennen. De belangrijkste zijn sojaproducten (zoals tofu en tempeh) en quinoa. Daarnaast zijn onder andere ook noten, peulvruchten (kikkererwten, bonen, linzen) en seitan (tarwegluten) goede eiwitrijke producten.

  5. Denk goed na over umami. Umami is de vijfde basissmaak die staat voor ‘hartigheid’. Umami is bijvoorbeeld terug te vinden in (gebakken) vlees en Parmezaanse kaas. Als je plantaardig kookt is de umami vaak hetgeen er mist in je gerecht. Ga dus aan de slag met plantaardige umamidragers: ui, knoflook, paddenstoelen, tomaat, sojasaus, marmite, gedroogde tomaten, olijven, miso, edelgistvlokken, umeboshi, kappertjes, gerookte smaken (roken, gerookt zout, liquid smoke…).

  6. Test nieuwe gerechten uit. Als je vegan gaat koken ga je merken dat je ook vaak gewoon anders gaat koken en andere soorten van gerechten gaat maken. Zo zijn er in Aziatische en Midden-Oosterse keukens bijvoorbeeld heel veel gerechten die ‘van nature’ vegan zijn. Ontdek je nieuwe favoriete gerechtjes en bewaar ze in een map, zo kan je ze vaker opnieuw maken en er na verloop van tijd ook zelf creatiever mee aan de slag gaan. Maak je daarentegen de klassieke aardappelen met groenten en een vleesvervanger in plaats van vlees, dan ga je sneller vergelijken met het ‘origineel’ en misschien minder tevreden zijn.

  7. Weet dat je aan nieuwe smaken en texturen soms ook even moet wennen. De eerste keer tofu en tempeh zijn voor velen een minder goede ervaring. Leer je deze sojaproducten echter op een juiste manier marineren en bereiden, dan gaat er een hele nieuwe wereld voor je open.


Er zijn zoveel mogelijkheden en het is belangrijk om hier positief in te stappen en je te laten verrassen door de lekkere plantaardige keuken. Bij Foodbag.be kan je trouwens ook elke week 3 vegan gerechten kiezen, zo is het nog makkelijker om een heerlijke plantaardige maaltijd in je menu in te plannen! Benieuwd wat er deze week op het (vegan) menu staat daar? Bestel hier (tip: je kan gemakkelijk een mix maken tussen veggie- of vegangerechten!). 

Zoete-aardappelsalade met hummus, farro, granaatappel en broccoli
Zoete-aardappelsalade met hummus, farro, granaatappel en broccoli


Romige spirelli met spinazie, champignons en erwtjes
Romige spirelli met spinazie, champignons en erwtjes


Tomatencurry met paksoi met champignons en aardappel
Tomatencurry met paksoi, champignons en aardappel