Niets is zo heerlijk als een dampende kom ramen noedels. En dan hebben we het niet over die instantnoedels met kruiden in een pakje, die zijn misschien niet slecht, maar verse zelfgemaakte ramen is zo veel smaakvoller.

Japanse ramensoep
Japanse ramensoep


Ramen is een Japanse noedelsoep. Een heerlijke (vis)bouillon, noedels, wat groenten en misopasta zijn de hoofdingrediënten van deze populaire Japanse maaltijd. Zelf ramen maken kost tijd. Alle ingrediënten dienen immers apart gekookt te worden voor een optimale smaak. Zelfgemaakte ramen kost ook net iets meer dan de instantversie maar loont absoluut de moeite en is onvergelijkbaar. Zo maak je het:

  1. Investeer in een goede misopasta. Miso is een gefermenteerde pasta van sojabonen die je in tal van gerechten (waaronder misosoep) kan gebruiken. Er zijn veel verschillende soorten misopasta (witte, bruine, zwarte,…). Miso is niet goedkoop maar een goede investering voor elke keukenkast.

  2. Rooster je groenten naar keuze en kook je vlees gaar. Gebruik een beetje sesamolie om het geheel op smaak te brengen.

  3. Breng verse bouillon aan de kook. Doe wat misopasta in een kommetje en giet er een beetje bouillon op. Roer de miso los en giet de miso terug bij de bouillon. Laat rustig verder sudderen.

  4. Kook de noedels gaar.

  5. Doe wat bouillon in een soepkom en doe hier de groenten, het vlees en de noedels bij. Serveer met een zachtgekookt eitje.


Met ramen kan je eindeloos experimenteren. Voeg extra kruiden toe, gebruik een bonte groentemengeling of voeg wat fijngesneden chilipeper toe voor extra pit. Bekijk hier onze receptideeën.

Ramen met shiitakes, gember en kool
Ramen met shiitakes, gember en kool