Tongrolletjes in kreeftensaus

60 MIN
6 personen
Tongrolletjes in kreeftensaus

Een zalige klassieker, deze tongrolletjes in kreeftensaus, ook gekend als nantuasaus. Vraag aan je visboer om de tong te fileren voor jou. De saus is gemaakt op basis van de schalen van grijze garnalen en kreeftenbouillon, voor een snellere versie kan je ook kreeftensoep gebruiken. De saus kan je op voorhand maken!

Ingrediënten

  • 18 tongfilets
  • 500 g grijze garnalen, ongepeld
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 bosje kervel
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 takjes tijm
  • 100 ml room
  • 3 el cognac
  • 200 ml kreeftenbouillon
  • 150 ml witte wijn, optioneel, als je de tongrolletjes in de oven gaart
  • 2 el maïszetmeel
  • 1 el boter
  • snufje cayennepeper
  • peper en zout

BEREIDING

  1. Pel de grijze garnalen. Hou de schalen opzij. Zet de grijze garnalen afgedekt in de koeling. Snij de ui fijn. Pers de knoflook.
  2. Smelt de boter in een kookpot en voeg de ui toe. Laat 3 minuten stoven en voeg dan de knoflook, schalen van de garnalen, tijm en cayennepeper (gebruik minder als je niet van pittig houdt) toe. Laat 10 minuten stoven. Schenk er de cognac bij, laat kort opwarmen en flambeer (wees voorzichtig!). Eens de vlam is uitgebrand, roer je er de tomatenpuree door. Voeg de kreeftenbouillon en 300 milliliter water toe. Breng aan de kook en laat 30 minuten pruttelen.
  3. Je kan de tongrolletjes garen in de oven of stomen. Kruid de tongfilets langs de binnenkant met peper en zout en rol ze op.
  4. Om te garen in de oven: verwarm de oven voor op 180 °C. Schik de tongrolletjes in een ovenschaal en overgiet met de witte wijn. Dek de ovenschaal goed af met aluminiumfolie. Zet 12 à 15 minuten in de oven.
  5. Om te stomen: stoom de tongrolletjes 3 minuten.
  6. Zeef de bouillon. Doe de saus opnieuw in een kookpot en laat wat inkoken. Bind eventueel bij met wat maïszetmeel dat je opgelost hebt in water. Kruid de saus met peper en zout en roer er de room door.
  7. Schep de saus in diepe borden. Schik in elk bord 3 tongrolletjes. Werk af met takjes kervel en grijze garnalen en serveer.


VOEDINGSWAARDEN

Calorieën 411.01 kcal
Koolhydraten 10.99 g
waarvan suikers 3.82 g
Vet 14.93 g
waarvan verzadigd 6.55 g
Proteïnen 49.04 g
Vezels 1.21 g

Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Powered by PurplePumpkin