De grijze garnaal (cragnon cragnon) is een schaaldier dat vlot voorkomt voor onze Belgische kust, maar ook ruim verspreid over de oostelijke Atlantische oceaan. De garnalen worden echter vooral gevangen voor de kust van Nederland, Duitsland, Denemarken en België. Echt een product dus van bij ons, grijze garnalen behoren echt tot het DNA van onze keuken!
De Belgische visserij op grijze garnaal heeft geen negatieve invloed op het bestand van grijze garnalen. De vaartuigen zijn bovendien uitgerust met instrumenten om de bodemimpact en het brandstofverbruik te beperken. Als je kan, let dan dus zeker op de afkomst van de grijze garnalen. Eens gevangen, worden grijze garnalen meteen gekookt aan boord van de garnalenkotter, waardoor ze roze kleuren. In de periode van augustus tot november zijn de garnalen het grootst en dus het beste te verkrijgen. Het is dus nú het moment om te genieten van lekkere, verse grijze garnalen.
In de Belgische keuken vind je heel wat zalige klassiekers met garnalen: tomaat garnaal, garnaalkroketten en garnaalkroketten, heerlijk! Of ga je liever creatief aan de slag? Of zoek je alvast inspiratie voor de feestdagen? Wij helpen je graag op weg met maar liefst 15 recepten!
Tomaat garnaal met sla en frietjes

Een echte Belgische klassieker om trots op te zijn: tomaten gevuld met grijze garnalen, sla en krokante frietjes voor erbij. Heerlijk! Bekijk recept
Garnaalkroketten

Zelfgemaakte garnaalkroketten zijn toch het beste? De smaak van de smeuïge kroket boordevol gepelde grijze garnalen is het werk dat er aan vooraf gaat zeker waard. Geniet ervan! Bekijk recept
Garnalencocktail

Een heerlijk frisse klassieker, deze garnalencocktail. Met zalig zilte grijze garnalen van bij ons, een gekookt eitje, tomaat en uiteraard cocktailsaus. Bekijk recept
Bisque van grijze garnaal

Deze bisque van grijze garnaal serveren we met een scheutje room, wat extra gepelde grijze garnalen en fijngesnipperde peterselie. Eentje om te bewaren als voorgerecht voor jouw eindejaarsmenu! Bekijk recept
Bloemkoolstoemp met garnalen en bieslook

Bloemkool en garnaaltjes zijn een heerlijke combinatie, ook in deze bloemkoolstoemp. Daarbij komt een lekker fris zure roomsausje en bieslook. Zalig! Bekijk recept
Gepocheerd ei met grijze garnalen en karnemelkpuree

Een typisch gerecht uit West-Vlaanderen: karnemelkstovers of karnemelkstampers. Dat is aardappelpuree met karnemelk. Een gepocheerd eitje en verse grijze garnalen passen er heerlijk bij. Vlaams culinair erfgoed dat je moet proeven! Bekijk recept
Rode poon met garnalen en zeekraal

Maak eens een ander soort vis klaar! Wat denk je van dit origineel en licht gerecht met rode poon, garnaaltjes en lekker zilte zeekraal. Heerlijk! Bekijk recept
Pladijs met broccolipuree en grijze garnalen

Waarom niet eens pladijs op het menu zetten? Deze witte vis verleent zich prima voor talrijke bereidingen. Wij kiezen vandaag om de pladijs te serveren met broccolipuree en grijze garnalen. Van een goede combinatie gesproken! Bekijk recept
Aardpeer-witloofsoep met grijze garnalen

Ontdek dit heerlijk feestelijk soepje met aardpeer, witloof en grijze garnalen. Staat en smaakt goed op elke feesttafel! Kan je ook als hapje in een glaasje serveren. Bekijk recept
'Tomaat garnaal' salade

Tomaat garnaal is een echte feestelijke klassieker van bij ons. Maar toegegeven: het is wel wat werk om de tomaat uit te hollen en ze op te vullen met de garnalen. Dan is deze salade met tomatenplakjes een snel, origineel én licht alternatief voor een snelle lunch. Bekijk recept
Gegrilde zeetong met knolselderpuree, grijze garnalen en zeekraal

Een prachtig feestelijk gerecht, deze gegrilde zeetong met zachte knolselderpuree, grijze garnalen en zilt en knapperig zeekraal. Bekijk recept
Tongrolletjes in kreeftensaus

Een zalige klassieker, deze tongrolletjes in kreeftensaus, ook gekend als nantuasaus. Vraag aan je visboer om de tong te fileren voor jou. De saus is gemaakt op basis van de schalen van grijze garnalen en kreeftenbouillon, voor een snellere versie kan je ook kreeftensoep gebruiken. De saus kan je op voorhand maken! Bekijk recept
Rode poon met spinazie en garnalensaus

Op zoek naar een verrassende visschotel? Maak eens rode poon klaar. Heerlijk in combinatie met spinazie en een verfijnde bisquesaus op basis van grijze garnalen. Lekker feestelijk! Bekijk recept
Gegrilde tong met garnalenbisque en zeekraal

Een prachtig voorgerechtje voor tijdens de feestdagen, deze gegrilde tong met garnalenbisque en zilte zeekraal. Bekijk recept
Salade met grijze garnalen, avocado, tomaat, limoenmayo en croutons

Deze salade houdt wat het midden tussen een retro garnalen cocktail, tomaat garnaal en avocado toast. Allemaal heerlijke dingen, die samen zorgen voor een fantastische maaltijdsalade. Ideaal dus om écht te genieten van de vis van het jaar: garnaal! Bekijk recept