Tarte tatin van wortel en zure room met balsamico, sla en komkommer

35 MIN
2 personen
Tarte tatin van wortel en zure room met balsamico, sla en komkommer

Heb je ooit al eens een hartige tarte tatin geproefd? De techniek is dezelfde als bij de zoete versie: je vult je taartvorm met de groenten en bovenop leg je het bladerdeeg. Daarna draai je de taart om op een groot bord en aanvallen maar!

Ingrediënten

  • 500 gr wortelen
  • 10 gr platte peterselie
  • 2 takjes tijm
  • 1 gele ui
  • 2 el aceto balsamico
  • 1 vel bladerdeeg
  • 100 gr zure room
  • 1 mini komkommer
  • 80 gr kruidensla
  • 30 gr walnoten
  • boter
  • olijfolie
  • 1 el bruine suiker
  • scheutje witte wijnazijn
  • zwarte peper en zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Halveer de wortels in de lengte (schillen hoeft niet). Rits de blaadjes van de takjes tijm. Halveer de ui en snijd in plakjes.
  2. Smelt een klontje boter in een (ovenvaste) pan en fruit de ui glazig. Voeg de wortel, tijm, balsamico en suiker toe en schep goed onder elkaar. Voeg een scheutje water toe en laat 12-15 min. sudderen op middelhoog vuur. Voeg indien nodig een extra scheutje water toe. Breng op smaak met zout en zwarte peper.
  3. Heb je geen ovenvaste pan? Schep de groenten dan over in een taartvorm. Bestrijk het bladerdeeg met de zure room. Schik het bladerdeeg over de groenten en duw het deeg goed aan langs de rand in de vorm. Maak een gaatje in het midden van het deeg zodat de stoom eruit kan. Zet de taart 15-20 min. (zie tip) in de oven, tot het deeg krokant en goudbruin is.
  4. Snijd de komkommer in gelijke blokjes. Schep de komkommer en sla onder elkaar. Breng op smaak met een scheutje witte wijnazijn, olijfolie, zout en zwarte peper.
  5. Hak de walnoten grof. Rooster de walnoten goudbruin in een pan zonder vetstof. Hak de peterselie fijn.
  6. Haal de tarte tatin uit de oven en laat 5 min. afkoelen. Ga met een mes langs de randen om het deeg wat los te maken. Zet een groot bord ondersteboven op de taartvorm en draai de vorm samen met het bord voorzichtig om, zodat de tarte tatin uit de vorm op het bord valt.
  7. Werk de tarte tatin af met de peterselie en walnoten. Serveer met de salade. Smakelijk!
  8. TIP: Zorg dat je het water voldoende hebt laten uitdampen vooraleer je het deeg er op schikt. Zo voorkom je een natte bodem.