Steak met kruidige tomatensaus, ovenfrietjes en salade
40 MIN
2 personen
Een mooi stukje vlees, ovenfrietjes en een lekker tomatensausje met dragon. Meer hoeft het niet te zijn om een weekavond wat weekend-allures te geven, toch?
Ingrediënten
300 gr steak
400 gr vastkokende aardappelen
1 gele ui
400 gr tomatenpulp
1 teentje knoflook
3 wortelen
50 gr veldslamengeling
10 gr dragon
olijfolie
boter
scheutje witte wijnazijn
scheutje balsamicoazijn
zwarte peper
zout
Bestel deze producten online
BEREIDING
Verwarm de oven voor op 180°C en bedek een bakplaat met bakpapier. Haal het vlees uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
Snijd de aardappel in frietjes (schillen hoeft niet). Schik op de bakplaat en hussel door elkaar met olijfolie, zout en zwarte peper. Schuif 20-25 min. in de oven, tot de frietjes mooi goudbruin zijn. Schep halverwege eens om.
Tomatensaus: snipper de ui fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een diepe pot en fruit de ui zo'n 2 min. op zacht vuur, tot de ui glazig is. Voeg dan tomatenpulp toe, kruid met zout en zwarte peper en laat 8-10 min. pruttelen op laag vuur met het deksel op de pot. Hak de knoflook fijn en schep mee in de tomatensaus. Kruid met zout en zwarte peper, giet er nog een scheutje olijfolie bij en laat zo nog 5 min. pruttelen op laag vuur met het deksel op de pot.
Dressing: meng 1,5 el olijfolie per persoon met de witte wijnazijn en kruid met zout en zwarte peper. Rasp de wortelen grof (schillen hoeft niet) en meng met de sla. Zet even opzij.
Smelt een klont boter in een pan. Dep de steak droog met keukenpapier en kruid met zout en zwarte peper. Bak zo'n 2-3 min. aan beide zijdes op hoog vuur, dan is de steak mooi rosé. Voeg op het einde een klontje boter toe en laat bruisen voor extra smaak. Heb je het vlees liever wat meer doorbakken? Laat het dan een minuutje langer in de pan liggen.
Hak de dragon fijn. Meng onder de tomatensaus en werk af met de balsamicoazijn (zie tip).
Meng de dressing onder de sla met wortelen. Controleer of de ovenfrietjes gaar zijn en serveer de steak met de tomatensaus, de frietjes en de sla. Smakelijk!
TIP: Balsamicoazijn in de tomatensaus? Ja, dat lees je goed! We voegen de azijn toe om de tomatensaus wat meer diepgang en pit te geven. Niet zo'n fan van azijn? Begin dan met een scheutje, proef en voeg naar smaak meer toe!