Risotto bolognaise met rode linzen en basilicum

45 MIN
2 personen
Risotto bolognaise met rode linzen en basilicum

Hmmm een heerlijk bordje comfortfood, daar zeggen we geen nee tegen! En hier combineren we het beste van twee recepten: risotto met champignons én heerlijk geroosterde bolognaisegroentjes. De gesmolten kaas maakt het helemaal af!

Ingrediënten

  • ½ gele ui
  • 1 teentje knoflook
  • 4 tomaten
  • 1 wortel
  • 2 kl Italiaanse kruiden
  • ½ blokje groentebouillon
  • 125 gr risottorijst
  • 100 gr rode linzen
  • 250 gr witte champignons
  • 50 gr geraspte kaas
  • 10 gr basilicum
  • boter
  • olijfolie
  • 1 el suiker
  • 2 el balsamico azijn
  • zwarte peper en zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Versnipper de ui en hak de knoflook grof. Snijd de tomaat en de wortel in blokjes van 2-3 cm. Schep in een ovenschaal en hussel door elkaar met de Italiaanse kruiden, de suiker, balsamicoazijn, een flinke scheut olijfolie en zout en zwarte peper. Schuif de oven in voor 20 min.
  2. Breng 125 ml water per persoon aan de kook en verkruimel er de bouillon over. Smelt een klontje boter in een diepe pot en giet een scheutje olijfolie erbij. Schep er de risottorijst in, kruid met zout en zwarte peper en laat 2-3 min. stoven op zacht vuur, tot de rijst glazig wordt. Schep dan de linzen erbij en laat nog eens 1 min. stoven. Giet de bouillon erbij, zet het deksel op de pot en laat op zacht vuur sudderen. Roer af en toe zodat de rijst en linzen niet kunnen aanbranden (zie tip).
  3. Snijd de champignons in 4, grotere exemplaren snijd je in 6. Haal de groenten uit de oven (de wortel hoeft nog niet helemaal gaar te zijn) en meng met de champignons onder de risotto. Laat nog eens 10 min. afgedekt stoven op zacht vuur.
  4. Zet het vuur uit en schep een klontje boter en de helft van de kaas op de risotto. Roer nog niet, maar laat de boter en kaas smelten met het deksel op de pot. Versnipper het basilicum.
  5. Roer alles goed door met de helft van het basilicum, proef en kruid af met zout en zwarte peper en serveer meteen. Werk af met de rest van de kaas en het basilicum. Smakelijk!
  6. TIP: Houd de rijst en linzen goed in de gaten: als het water toch al te vroeg helemaal opgenomen is, voeg je een scheutje water extra toe.