Hou je van een klassieker met een twist? Maak eens lekkere preirolletjes met gerookte zalm bij. Heerlijk met smeuïge puree erbij!
Ingrediënten
500 gr bloemige aardappelen
½ blokje visbouillon
2 stengels prei
150 gr gerookte zalm
200 ml melk
50 gr geraspte kaas
10 gr platte peterselie
olijfolie
boter
30 gr bloem
snuifje nootmuskaat
zwarte peper
zout
Bestel deze producten online
BEREIDING
Verwarm de oven voor op 200°C.
Snijd de aardappelen in stukken van zo’n 3 cm (schillen hoeft niet) en zet in een
kookpot net onder water met een snuif zout. Kook gaar in 15-20 min.
Los de visbouillon op in 300 ml lauwwarm water. Halveer de prei in de lengte. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en bak de prei even aan. Blus daarna met de bouillon. Zet het deksel op de pan en stoof de prei in 10-12 min. beetgaar. Haal de prei uit de pan en laat goed uitlekken (bewaar het kookvocht). Rol elke stronk in een plakje gerookte zalm.
Kaassaus: begin met een roux. Smelt 30 g boter in een pot. Voeg de bloem toe en laat opdrogen onder voortdurend roeren. Zet het vuur niet te hoog zodat de roux niet kan aanbranden. Van zodra je koekjes begint te ruiken en je bloem met de boter bindt tot kleine korreltjes, is de roux klaar. Giet er al roerend met een garde de melk en het opgevangen kookvocht van de prei bij (zie tip). Blijf goed roeren tot de saus begint te dikken. Kruid met een snuifje nootmuskaat, zout en zwarte peper. Meng er de helft van de kaas door en laat smelten terwijl je blijft roeren.
Leg de preirolletjes in een ovenschaal en schenk er de kaassaus over. Bestrooi met de resterende kaas. Zet 10 min. in de oven. Zet de laatste 2 min. even de grill op voor een mooi korstje.
Giet de aardappelen af en pureer samen met een scheutje melk (optioneel) en een klontje boter. Proef en breng op smaak met een snuifje nootmuskaat, zout en zwarte peper.
Hak de peterselie fijn.
Serveer de preirolletjes met zalm samen met de puree en werk af met wat peterselie. Smakelijk!
TIP: Om de saus meer diepgang te geven, maken we die met het kookvocht van de prei. Liever een dikkere saus, of net niet? Voeg dan naar smaak minder of meer melk toe.