Luchtige citroentaart met speculaasbodem

150 MIN
8 porties
Luchtige citroentaart met speculaasbodem

Speculaas, citroencrème en eiwitglazuur, het is een heerlijke frisse en feestelijke combinatie. Een prachtige taart om op de feesttafel te presenteren. Lekker met een glaasje ijskoude Limoncello erbij!

Ingrediënten

  • 200 g speculaas
  • 4 citroen
  • 1 stervrucht
  • 50 g pistachenoten
  • 2 takjes munt
  • 75 g boter
  • 150 g suiker
  • 4 blaadjes gelatine
  • 4 eieren
  • 300 ml room
  • 100 g poedersuiker
  • ½ kl wijnsteenzuur
  • plantaardige olie

Bestel deze producten online

BEREIDING

    Vooraf te maken

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Doe de speculaas in een keukenrobot en mix tot je grove kruimels hebt. Smelt de boter en roer door de speculaaskruimels.
  2. Bedek de bodem van een springvorm met bakpapier. Bestrijk de zijkanten van de springvorm met olie. Schep hierin het speculaasmengsel en duw goed aan. Zorg voor een opstaande rand. Bak 10 minuten in de voorverwarmde oven en laat dan afkoelen.
  3. Laat de blaadjes gelatine weken in koud water. Splits de eieren. Was en rasp de schil van 1 citroen. Pers het sap van de citroenen. Hak de pistachenoten grof.
  4. Doe de eidooiers, suiker, de zeste en het sap van de citroenen in een steelpan. Roer goed los en zet dan op een heel zacht vuurtje. Blijf voortdurend roeren, tot het begint te dikken. Haal van het vuur. Knijp de blaadjes gelatine uit en roer ze door de citroencrème.
  5. Klop de slagroom op met de helft van de poedersuiker. Roer door de citroencrème wanneer die wat afgekoeld is. Schep de crème in de springvorm en strijk mooi glad. Laat minstens 2 uur opstijven in de koeling.
  6. Klop het eiwit op met de rest van de poedersuiker en het wijnsteenzuur tot stevige pieken en bewaar in de koeling. Tip: Het wijnsteenzuur zal ervoor zorgen dat het opgeklopte eiwit mooi stevig blijft. Als je geen wijnsteenzuur hebt, doe je dit best niet op voorhand, maar klop je het eiwit op vlak voor het serveren.
  7. Vlak voor het serveren

  8. Haal de citroentaart voorzichtig uit de springvorm. Spuit mooie toefjes eiwit bovenop de taart. Brand af met een bunsenbrander. Snij de stervrucht in fijne plakjes. Strooi de pistachenootjes over de taart en werk af met plakjes stervrucht en blaadjes munt. Snij de taart in stukken en serveer.


VOEDINGSWAARDEN

Calorieën 509.21 kcal
Koolhydraten 53.15 g
waarvan suikers 42.9 g
Vet 30.97 g
waarvan verzadigd 15.88 g
Proteïnen 4.4 g
Vezels 1.59 g

Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Powered by PurplePumpkin