Kerst-hummus

90 MIN
6 personen
Kerst-hummus

Hummus is niet meer weg te denken vanop de hapjestafel. We maken een feestelijke versie, met stukjes kaki, gedroogde veenbessen en rozemarijn. We maken de hummus 'from scratch', dat is naar onze mening het lekkerste, maar je kan ook kikkererwten in blik gebruiken, die hoef je niet meer te koken.

Ingrediënten

  • 150 g kikkererwten
  • crackers
  • 1 kl bicarbonaat
  • 4 el tahin
  • 1 fruit, kaki
  • 1 citroen
  • 1 kl komijn
  • 2 el za'atar
  • 2 takjes rozemarijn
  • 50 g gedroogde veenbessen
  • 3 el olijfolie extra vierge
  • 1 olijfolie
  • peper en zout

BEREIDING

  1. Laat de kikkererwten een nacht weken en giet dan af. Breng een pot gezouten water met bicarbonaat aan de kook en kook de geweekte kikkererwten minstens 1 uur, tot ze zacht zijn. Giet af en laat afkoelen.
  2. Doe de afgekoelde kikkererwten in een blender, samen met de tahin, de helft van het sap van de citroen, de komijn, de helft van de za'atar, de extra vierge olijfolie, peper en zout. Mix tot een egale massa en breng eventueel nog extra op smaak met citroensap, peper en zout.
  3. Plukjes de naaldjes van de rozemarijn. Verhit de olijfolie in een pan en bak de rozemarijn kort tot ze krokant zijn. Laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met wat zout.
  4. Snij de kaki in stukjes. Schep de hummus in een schaal en vorm een mooie 'swirl' met een lepel. Besprenkel met wat extra vierge olijfolie. Verdeel hierover de kaki, gedroogde veenbessen en de krokante rozemarijn. Overstrooi met de rest van de za'atar. Serveer met crackers.


VOEDINGSWAARDEN

Calorieën 212.53 kcal
Koolhydraten 16.04 g
waarvan suikers 6.67 g
Vet 13.98 g
waarvan verzadigd 1.94 g
Proteïnen 5.03 g
Vezels 3.44 g

Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Powered by PurplePumpkin