Kabeljauw met mosterd-pittenkorst, spinazie-witloofpuree en citroensaus

35 MIN
2 personen
Kabeljauw met mosterd-pittenkorst, spinazie-witloofpuree en citroensaus

Het lijkt wel een gerecht uit een chique brasserie, maar jij kunt dit gemakkelijk thuis klaarmaken! De 'chunky' puree bomvol groentjes past heerlijk bij de vis met pittige topping. De citroen-botersaus brengt alles mooi in balans.

Ingrediënten

  • 500 g aardappelen
  • 150 g spinazie
  • 2 stronkjes witloof
  • ½ citroen
  • 25 g zonnebloempitten
  • 2 el mosterd
  • 300 g kabeljauwfilet
  • boter
  • olijfolie
  • scheutje melk
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Snijd de aardappelen in stukken van zo’n 3 cm (schillen hoeft niet). Zet net onder water met een flinke snuif zout en kook in 15-20 min. gaar. Schep de laatste 5 min. de helft van de spinazie erbij.
  3. Snijd het witloof doormidden, verwijder de harde kern en snijd het witloof in stukjes van 2-3 cm. Smelt een klontje boter in een pan en voeg het witloof toe. Kruid met zout en flink wat zwarte peper. Giet een scheutje water in de pan en laat 3-4 min. stoven op middelhoog vuur. Schep uit de pan.
  4. Vis: spoel de citroen en boen goed schoon. Rasp de schil van de citroen. Meng de zonnebloempitten met de mosterd, citroenzeste, 0,5 eetlepel olijfolie per persoon, een snuifje zout en zwarte peper. Schik de kabeljauw in een met olijfolie ingevette ovenschaal. Schep de mosterd-pittenmengsel erbovenop en gaar de vis 10-12 min. in de oven. Controleer of de vis gaar is: als hij nog een beetje glazig is en je ‘m vlot uit elkaar kan trekken met een vork, is hij perfect.
  5. Giet de aardappelen en spinazie af. Voeg de rest van de spinazie handje per handje toe en stamp, met een scheutje melk en een klontje boter, tot een smeuïge puree. Roer het gestoofde witloof erdoor. Kruid met zout en zwarte peper.
  6. Smelt een flinke klont boter in de pan van het witloof op middelhoog vuur, tot de boter lichtbruin begint te kleuren (zie tip). Pers het sap van de citroen erbij. Kruid met zout en zwarte peper.
  7. Serveer de spinazie-witloofpuree met de kabeljauw erbovenop. Werk af met het citroensausje. Smakelijk!
  8. TIP: Dit heet 'beurre noisette' of hazelnootboter. Het melkzuur in de boter karamelliseert en kleurt lichtbruin in de pan, de smaak doet subtiel aan geroosterde hazelnoten denken. Hazelnootboter is heerlijk in combinatie met vis en citroen. Houd de pan goed in de gaten, want de boter kan ook verbranden!