Kippenbillen met pruimen, champignons en puree

80 MIN
2 personen
Kippenbillen met pruimen, champignons en puree

Een knipoog naar grootmoeders konijn met pruimen. Anno 2022 brengen we een ode aan oma's klassieker met kip. De voorbereiding is zo gepiept en daarna is het wachten tot het vlees lekker zacht wordt. Beetje afwassen ondertussen?

Ingrediënten

  • 1 gele ui
  • 1 teentje knoflook
  • 250 gr witte champignons
  • 2 kippenbillen
  • ½ blokje kippenbouillon
  • ½ el mosterd
  • 1 kruidentuiltje
  • 50 gr gedroogde pruimen
  • 500 gr bloemige aardappelen
  • ½ rode appel
  • 1 wortel
  • 50 gr gemengde sla
  • olijfolie
  • boter
  • 1½ el bloem
  • scheutje melk
  • snuifje nootmuskaat
  • scheutje witte wijnazijn
  • peper
  • zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Pel de ui en knoflook en snipper fijn. Snijd de champignons in 4, grotere exemplaren in 6.
  2. Smelt een royale klont boter in een stoofpot en korst de kippenbillen aan. Kruid met zout en zwarte peper. Haal de kippenbil uit de pot. Ze hoeft nog niet gaar te zijn. Ze gaart straks nog mee in de saus.
  3. Smelt eventueel wat extra boter in de pot en bak de champignons 4 min. op hoog vuur, tot ze goudbruin kleuren. Zet het vuur lager, voeg de ui en knoflook toe en fruit zo'n 2 min. op middelhoog vuur, tot de ui glazig is. Kruid met zout en zwarte peper. Strooi de bloem over de champignons en ui, verkruimel de bouillon erover en roer goed om. Voeg de mosterd en het kruidentuiltje toe en overgiet met 400 ml water. Roer nogmaals goed om klonters te vermijden. Voeg uiteindelijk de kippenbil en pruimen toe, zet een deksel op de pot en laat de kippenbil minstens een uur sudderen in de saus. Roer regelmatig even in de pot. De kip hoort zo zacht te zijn dat ze bijna van het bot valt. (zie tip)
  4. Snijd de aardappelen in stukken van zo’n 3 cm (schillen hoeft niet) en zet in een kookpot net onder water met een snuif zout. Kook in 15-20 min. gaar. Giet de aardappelen af. Stamp samen met een scheutje melk en een klont boter tot een smeuïge puree. Kruid met nootmuskaat, zout en zwarte peper.
  5. Meng in een grote kom een scheut olijfolie, zout en zwarte peper. Snijd de appel in staafjes en rasp de wortel fijn (schillen hoeft niet). Meng vlak voor het serveren de appel en wortel samen met de sla onder de dressing. Voor extra frisheid, voeg wat witte wijnazijn of citroensap toe.
  6. Serveer de kippenbillen met pruimen met een flinke schep puree en de kleurrijke salade. Smakelijk!
  7. TIP: Dit stoofpotje kan je perfect op voorhand klaarmaken. Hoe langer het kan trekken, hoe meer smaak het heeft én hoe malser de kip wordt.