Gehaktbrood met zwarte pens gebakken patatjes en salade

35 MIN
2 personen
Gehaktbrood met zwarte pens gebakken patatjes en salade

Zin in lekker comfort food van eigen bodem? Zoek niet langer! Speciaal voor dat goestje maken we een heerlijk krokant gebakken gehaktbrood met zwarte pens, gebakken patatjes en een verfrissend slaatje. Laat het je smaken!

Ingrediënten

  • 400 gr vastkokende aardappelen
  • ½ rode appel
  • 1 zwarte pens
  • 200 gr rund-varkensgehakt
  • 10 gr platte peterselie
  • 1 gele ui
  • ½ blokje rundsbouillon
  • 1 Romeinse sla
  • 1 stronkje witloof
  • boter
  • olijfolie
  • 1 blaadje gedroogde laurier
  • ½ el bloem
  • scheutje balsamico
  • zwarte peper en zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de aardappelen in stukken van 3 cm en zet net onder water met een flinke snuif zout. Kook in 15-20 min. gaar, giet af en laat afkoelen.
  2. Snijd intussen de appel in kleine blokjes van 0,5 cm. Smelt een klontje boter in een pan op hoog vuur en stoof de appel 2-4 min. aan. Schep in een grote mengkom.
  3. Ontvel de zwarte pens en voeg bij de gebakken appeltjes. Schep ook het gehakt erbij. Hak de peterselie fijn en voeg toe. Kruid met zout en zwarte peper en kneed met je handen tot een bolvormig broodje.
  4. Smelt opnieuw een klontje boter in de pan van de appel en korst het gehaktbroodje rondom rond aan op hoog vuur (zie tip). Schik in een ovenschaal en laat 15-25 min. (afhankelijk van de dikte) verder garen in de oven.
  5. Snijd de ui in ringen. Bak de ui in de pan van de appeltjes op middelhoog vuur tot de ui glazig is, samen met de laurier. Verkruimel vervolgens de bouillon eroverheen en bestrooi met de bloem. Meng goed om. Overgiet met een scheut water en laat inkoken tot een gebonden saus. Kruid bij met zwarte peper.
  6. Smelt een klontje boter en een scheutje olijfolie in een tweede pan en bak de aardappelen op middelhoog tot hoog vuur. Schep niet te vaak om, geef ze de kans om krokant te worden.
  7. Halveer het witloof, snijd de harde kern eruit en snijd in fijne stukjes., Snijd de Romeinse sla in repen. Breng op smaak met een scheutje olijfolie (of mayonaise), balsamico, zout en zwarte peper.
  8. Controleer of het gehaktbroodje klaar is en snijd in plakken. Serveer met de uiensaus, gebakken aardappelen en salade. Smakelijk!
  9. TIP: Valt je gehaktbroodje toch wat uit elkaar? Geen nood. Schik het broodje van gewoon in de ovenschaal en gaar in de oven.