Julie Taton's balletjes in tomatensaus met frietjes

30 MIN
2 personen
Julie Taton's balletjes in tomatensaus met frietjes

Niks boven Belgische klassiekers! En de balletjes in tomatensaus zijn daarbij mijn persoonlijke favoriet. En zeg nu zelf: wat past daar beter bij dan lekkere krokante frietjes? Speciaal voor Foodbag en 15gram deelt Julie Taton haar beste recept. Smakelijk!

Ingrediënten

  • 500 gr voorgesneden frieten
  • 2 wortelen
  • 1 gele ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 tomaten
  • ½ blokje groentebouillon
  • ½ blikje tomatenpuree
  • 200 gr tomatenpulp
  • 10 gr platte peterselie
  • 300 gr rund-varkensgehakt
  • olie
  • 1 kl Provençaalse kruiden
  • zwarte peper en zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Frietjes: verwarm de oven voor op 190°C en bedek een bakplaat met bakpapier (zie tip). Spreid de frietjes uit op een bakplaat en schuif 20-25 min. in de oven tot de frietjes krokant zijn. Bestrooi vervolgens met wat zout.
  2. Snijd de wortel in stukken (schillen hoeft niet). Snipper de ui en hak de knoflook. We zetten straks even de mixer in de saus, de stukken mogen dus gerust grof zijn.
  3. Tomatensaus: verhit een scheutje olie in een pot op hoog vuur. Stoof de wortel, ui en knoflook 3 min. aan. Snijd intussen de tomaat in stukken en voeg toe. Kruid met de Provençaalse kruiden, verkruimel de bouillon eroverheen en voeg de tomatenpuree toe. Voeg vervolgens ook de tomatenpulp en een scheutje water toe. Zet het vuur lager en laat rustig sudderen.
  4. Hak de peterselie fijn.
  5. Balletjes: meng het gehakt met de helft van de peterselie, zout en zwarte peper. Rol balletjes ter grootte van een pingpongbal. Verhit een scheutje olie in een pan op middelhoog vuur en bak de balletjes langs alle kanten mooi aan en gaar.
  6. Mix de tomatensaus met een staafmixer of in een blender. Schep vervolgens de rest van de peterselie erdoor en breng op smaak met extra zout, zwarte peper of een snuifje suiker.
  7. Serveer de balletjes in tomatensaus met frietjes. Smakelijk!