Gebakken orzo met pompoen, basilicumtahin en walnoten

35 MIN
2 porties
Gebakken orzo met pompoen, basilicumtahin en walnoten

We geven de gebakken orzo een Midden-Oosterse toets door die te serveren met tahin. En de tahin geven we dan weer een Zuiderse toets door die te mengen met wat frisse basilicum. En zo halen we onze inspiratie van overal ter wereld!

Ingrediënten

  • 1 pompoen
  • 1 sjalot
  • 2 kl Provençaalse kruiden
  • 125 gr orzo
  • ½ citroen
  • 10 gr basilicum
  • 200 gr spinazie
  • 2 el tahin
  • 1 teentje knoflook
  • 30 gr walnoten
  • 1 kl honing
  • olijfolie
  • zwarte peper en zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Breng een ruime pot gezouten water aan de kook voor de orzo.
  2. Snijd de pompoen in blokjes van 2-3 cm (schillen hoeft niet) en schep in een ovenschaal. Snijd de sjalot in grove stukken en schep mee in de ovenschaal (zie tip). Kruid met de Provençaalse kruiden, zout en zwarte peper en hussel goed door elkaar met een flinke scheut olijfolie. Schuif de oven in voor 15-20 min.
  3. Kook de orzo volgens de instructies op de verpakking. Giet af, maar houd enkele eetlepels van het kookvocht apart
  4. Basilicumtahin: spoel de citroen en boen goed schoon. Rasp de schil en pers de citroen. Hak de blaadjes van het basilicum en de helft van de spinazie grof. Mix met een staafmixer of in een blender de citroenzeste en het -sap met het basilicum, de grof gehakte spinazie, tahin, knoflook en zoetstof. Proef en kruid af met zout en zwarte peper. Leng aan met enkele eetlepels van het kookvocht tot een vloeibare, smaakvolle saus.
  5. Meng de orzo in de ovenschaal met de pompoen, de rest van de spinazie en een flinke scheut olijfolie. Kruid met zout en zwarte peper. Hak de walnoten grof en strooi erover. Rooster het geheel nog eens 5 min. in de oven. Werk af met de basilicumtahin en serveer meteen. Smakelijk!
  6. TIP: Zin in een zuurtje? Pekel de sjalot dan in plaats van mee te bakken: marineer in een mengeling van 1/2 water en 1/2 azijn met een snuifje suiker, terwijl de pompoen gaart. Ook ideaal om een slaatje mee af te werken.