Bisque met gerookte vis, gebakken zeekraal en toastjes met saffraanboter
45 MIN
4 personen
Een originele bisque met gerookte vis en gebakken zeekraal. Serveer met toastjes met saffraanboter. Heerlijk als voorgerecht tijdens de feestdagen!
Ingrediënten
2 sjalotten
2 el tomatenpuree
300 ml garnalenfond
1 blokje kippenbouillon
4 draadjes saffraan
1 teentje knoflook
1 stokbroodje
150 gr gerookte vis, naar keuze
100 ml zure room
100 gr zeekraal
boter
1 kl paprikapoeder
1 kl gedroogde tijm
zout
zwarte peper
Bestel deze producten online
BEREIDING
Bisque: Pel de sjalot en snipper zo fijn mogelijk. Smelt een klontje boter in een pot en laat de sjalot samen met een snuifje zout op een zachte vuurtje fruiten tot de sjalot glazig is. Voeg er dan de tomatenpuree aan toe en kruid met het paprikapoeder en de tijm. Bestrooi met de bloem en laat nog zo’n 2 min. stoven.
Blus met de fond en giet er 300 ml water bij. Verkruimel de kippenbouillon over de bisque en laat het geheel zo’n 10 min. inkoken, met deksel. Je hebt nu ongeveer 100 ml soep per persoon.
Mix de bisque en haal eventueel door een zeef voor een extra glad resultaat. Proef van de bisque en kruid naar smaak bij met zout en zwarte peper.
Saffraanboter: Breng 250 ml water aan de kook. Los daarin ½ kl saffraan op en roer goed door. Zet opzij. Smelt de boter in een pannetje. Pel de knoflook en hak fijn. Schep de helft mee in de pan bij de boter en laat fruiten samen met een snuif zout en zwarte peper tot de knoflook begint te geuren en licht bruin begint te kleuren. Giet er dan de saffraan met het water bij en laat zonder deksel inkoken tot 1/3. Dit kan even duren maar geen nood voor je het weet heb je een dikke maar nog vloeibare “boter” die je op de toastjes kan smeren.
Toast: Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de broodjes in soldaatjes en schik ze op een rooster. Zet zo’n 5 min. in de oven tot de broodjes lekker krokant zijn. Bestrijk de soldaatjes met de gesmolten saffraanboter.
Serveren: Smelt een klein klontje boter in een pan en roerbak de zeekraal zo’n 4 min. tot die beegaar is maar nog lekker knapperig. Kruiden met zout en zwarte peper is niet nodig. Verdeel de gerookte vis in porties. Roer de zure room los en kruid met een klein snuifje zout en zwarte peper. Verdeel de zeekraal over de soemkommetje en schik er de Omegabaars op. Werk af met een toefje zure room. Serveer de bordjes zo en giet er aan tafel de bisque bij. Serveer met de toastjes.