Het maken van de perfecte cheesecake kan je reputatie als kok of gastvrouw helemaal veranderen. Iedereen is er gek op. En er bestaan zoveel verschillende recepten en smaken!

Een heerlijke cheesecake met bosbessen
Een heerlijke cheesecake met bosbessen


Oh cheesecake, dat is echt een van mijn lievelingsdesserts. Lekker fris en romig van textuur. Met chocolade of met fruit, ik lust ze allemaal! Recepten voor cheesecake zien er allemaal vrij eenvoudig uit. Een bodem van koekjes, roomkaas, eieren en suiker vormen vaak de basis van het recept. Maar toch gaat er vaak na het bakken nog wat mis. De bodem komt bijvoorbeeld niet mooi los of erger nog, hij barst!

Je ziet dat wel vaker, de perfect lekkere cheesecake die open gebarsten is. Zo jammer! Met deze trucjes vermijd je barsten en scheuren en lach je elke keer opnieuw bij een geslaagde cake!

Een klassieke New York cheesecake
Een klassieke New York cheesecake

1. Vermijd te veel lucht


Natuurlijk moet een cheesecake luchtig zijn, maar te veel lucht kloppen onder je beslag zorgt ervoor dat je cake heel sterk omhoog gaat komen bij het bakken om dan daarna weer in te zakken en te scheuren.

2. De juiste temperatuur


Bak je cake zeker niet in een te hete oven. Een temperatuur van 150°C zorgt ervoor dat je cheesecake gelijkmatig bakt. Eventueel kan je een warmwaterbad gebruiken om ervoor te zorgen dat de temperatuur overal gelijk is.

3. Vet je bakvorm in


Zorg er ook voor dat je je bakvorm goed invet, ook aan de randen. Hierdoor kan de cheesecake loskomen van de vorm bij het rijzen en inzakken, zo vermijd je scheuren.

4. Bak de cheesecake niet te ver


Bak een cake nooit tot die helemaal ‘gaar’ of vast. Zet de oven uit wanneer je beslag nog zachtjes ‘wiebelt’ als je ermee schudt. De cheesecake zal dan nog wel zachtjes verder bakken.

5. Laat de cheesecake langzaam afkoelen


Zet de oven uit en open de deur een beetje. Laat de cake eerst volledig afkoelen in de oven vooraleer je de cheesecake in de koelkast plaatst.