Zweedse vegetarische balletjes met ovenfrietjes en waterkers

30 MIN
2 personen
Zweedse vegetarische balletjes met ovenfrietjes en waterkers

We maken een echte Zweedse klassieker in een verrassende vegetarische versie! Linzenballetjes zijn helemaal niet zo moeilijk om te maken, ze zijn lekker voedzaam en echt smaakvol! Daarbij komt dan de typische romige 'kottbullar'saus, knapperige ovenfrietjes en frisse waterkers. Een veggie feest!

Ingrediënten

  • 400 g vastkokende aardappelen
  • 1 blik groene lins
  • 10 g dille
  • 5 el paneermeel
  • 20 g parmezaan
  • ½ citroen
  • ½ groentebouillonblokje
  • 30 g gedroogde veenbessen
  • 1 bussel waterkers
  • 1 brikje lichte room
  • 3 el plantaardige olie
  • 1 el boter
  • 1 el bloem
  • 1 el mosterd
  • peper en zout

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Was de aardappelen en snij ze in frietjes. Bedek een bakplaat met bakpapier en schik hier de frietjes op. Besprenkel met de helft van de plantaardige olie, kruid met peper en zout. Zet 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Schep halverwege om.
  2. Giet de linzen af en spoel ze om, laat uitlekken. Hak de dille fijn. Doe de uitgelekte linzen in een kom, samen met 2/3de van het paneermeel, de helft van de dille en de parmezaan. Pers er de aangegeven hoeveelheid citroen boven uit en kruid royaal met peper en zout. Wanneer het deeg te vochtig is, kan je nog wat paneermeel toevoegen. Meng met je handen en rol er balletjes van. Laat even rusten op een bord.
  3. Breng per persoon 125 milliliter water aan de kook en voeg de groentebouillon toe en meng. Snij de veenbessen in kleine stukjes. Was de waterkers en laat goed uitlekken.
  4. Doe de rest van de plantaardige olie in een pan en bak de balletjes in 8 minuten rondom. Schep ze regelmatig om, zodat ze gelijk kleuren. Schep de balletjes uit de pan en hou warm onder aluminiumfolie.
  5. Doe de boter in de pan waarin je de balletjes gebakken hebt. Laat smelten en voeg dan de bloem toe. Roer goed, totdat de bloem en boter een roux gevormd hebben.
  6. Giet de groentebouillon erbij en roer met een garde op een laag vuur, totdat je een mooie saus hebt en alle roux is opgelost. Voeg de room, de gehakte veenbessen en de mosterd toe, roer goed tot je een mooie saus hebt. Voeg de rest van de dille toe. Leg de balletjes in de saus en laat kort doorwarmen.
  7. Schep de balletjes met de saus op borden en serveer met de frietjes en waterkers.

Dit is een recept dat werd ontwikkeld voor onze 15gram Foodbox.
Ontdek hier de recepten die je deze week kan bestellen tot donderdagmiddag 12u.



VOEDINGSWAARDEN

Calorieën 886.8 kcal
Koolhydraten 88.54 g
waarvan suikers 18.62 g
Vet 47.44 g
waarvan verzadigd 18.58 g
Proteïnen 20.43 g
Vezels 14.78 g

Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Powered by PurplePumpkin