De Kerstman, Abba, Vikings, Ingvar Kamprad (die staat voor de I en de K in de naam van die bekende meubelketen), Thor; allemaal zijn ze afkomstig uit het hoge Noorden. Maar wat eten ze daar nu eigenlijk? De Scandinavische keuken is erg gevarieerd, maar over het algemeen kan ze worden omschreven als puur en gezond. Vaak gaat het om eenvoudige ingrediënten die op zulk een manier worden bereid of gecombineerd dat het toch ontzettend smaakvolle en verrassende gerechten worden.

Wat wel zeker is, is dat er veel vis voorkomt in het dieet van een viking. En dat kan ook moeilijk anders, omringd als ze zijn door die talloze meren en fjorden. En door de lange donkere winters hebben zij de kunst van het bewaren van voedsel door te roken of te pekelen goed onder de knie, en dat proef je. Denk bijvoorbeeld maar aan een heerlijke zalm die graved lax werd bereid. Het meest geliefde kruid? Dat moet dille zijn. En ken je de Zweedse balletjes (ook wel bekend als köttbullar bij die grote meubelketen)? Zo eenvoudig en smaakvol.

Ontdek de pure Scandinavische keuken met deze 8 recepten en laat je verrassen!


Zweedse balletjes met gnocchi en veldsla


Zweedse balletjes met gnocchi en veldsla
Sweden meets Italy in dit originele gerecht met köttbullar, de typische mosterd-roomsaus en gnocchi erbij. Veldsla zorgt voor een fris element. Gemakkelijk en snel, in 15 minuten kan je aan tafel! Bekijk recept



Zweedse vegetarische balletjes met ovenfrietjes en waterkers


Zweedse vegetarische balletjes met ovenfrietjes en waterkers
We maken een echte Zweedse klassieker in een verrassende vegetarische versie! Linzenballetjes zijn helemaal niet zo moeilijk om te maken, ze zijn lekker voedzaam en echt smaakvol! Daarbij komt dan de typische romige 'kottbullar'saus, knapperige ovenfrietjes en frisse waterkers. Een veggie feest! Bekijk recept



Fins stoofpotje met vis, wortel en pastinaak


Fins stoofpotje met vis, wortel en pastinaak
Dit Fins stoofpotje kan je het meeste vergelijken met onze waterzooi. Een heerlijk dik soepje vol met lekkere groentjes en visblokjes. Beeld je maar in dat je het opslurpt, met uitzicht op een ijsberg. Dat zal gegarandeerd geweldig smaken ;-). Zin in? Dit stoofpotje voor Vikings kan je deze week bestellen bij de 15gram Foodbox.



Frisse aardappelsalade met ei, dille en gerookte makreel


Frisse aardappelsalade met ei, dille en gerookte makreel
Een heerlijke Scandinavisch-geïnspireerde frisse aardappelsalade! Gekookte krieltjes, knapperige little gem salade, gekookte eitjes, een snelle zelfgemaakte pickle van komkommer en rode ui, gerookte makreelfilet en afgewerkt met een mayonaisedressing. De Nordic keuken in een gemakkelijke home made versie! Bekijk recept



Prei-aardappelgratin met gerookte zalm


Prei-aardappelgratin met gerookte zalm
Een Scandinavisch geïnspireerde ovenschotel, deze gratin met prei, aardappelen en dille in een romig sausje, afgewerkt met reepjes gerookte zalm. Tegelijkertijd hartverwarmend als fris, dat kan! Maak er een heerlijke maaltijd van! Bekijk recept



Roggebrood met rosbief en mierikswortelsaus


Roggebrood met rosbief en mierikswortelsaus
Een Zweeds geïnspireerd gerecht, ideaal voor een brunch: roggebrood met plakjes rosbief op en een heerlijk mierikswortelsausje. Overheerlijk! Bekijk recept



Gravad lax in limoncello


Gravad lax in limoncello
Een Zweeds geïnspireerd voorgerecht, met een Italiaanse twist! Gravad lax is heel spectaculair om te serveren voor je gasten, maar eigenlijk heel gemakkelijk en op voorhand te maken, win-win toch? Dankzij de mooie garnituren, is dit echt een knaller van een feestgerecht! Bekijk recept



Ovenschotel met vis en prei onder een röstikorstje


Ovenschotel met vis en prei onder een röstikorstje
Een ovenschotel waar Scandinaviërs jaloers op zullen zijn! Vis en prei in roomsaus zijn beste vriendjes. Denk daar nog een heerlijk krokant aardappelkorstje bij, en je hebt een fantastisch avondmaal. Laat het smaken! Bekijk recept