Shakshuka met rijst, eitjes en dukkah

35 MIN
2 personen
Shakshuka met rijst, eitjes en dukkah

Ken je dukkah? Een noten-kruidenmengeling, oorspronkelijk uit Egypte, dat overal in het Midden-Oosten gebruikt wordt. En het duikt ook bij ons steeds meer en meer op. Je kan er je dipsauzen mee op smaak brengen of gebruik het als topping.

Ingrediënten

  • ½ gele ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 wortelen
  • 200 gr stoofselder
  • 400 gr tomatenpulp
  • ½ blokje groentebouillon
  • 125 gr volkorenrijst
  • 2 eieren
  • 25 gr blanke amandelen
  • 2 kl tuinkruiden met citroen
  • ½ kl venkelzaad
  • 10 gr sesamzaad
  • olijfolie
  • snuifje cayennepeper
  • ½ el paprikapoeder
  • zwarte peper en zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de wortel en selder in blokjes van 0,5 cm (schillen hoeft niet).
  2. Verhit wat olijfolie in een pan met deksel en fruit de ui en de helft van de knoflook. Voeg de wortel en selder toe en bak 4-5 min. op middelhoog vuur. Voeg de tomatenpulp toe en verkruimel de bouillon erover. Breng op smaak met een snuifje cayennepeper, het paprikapoeder, zout en zwarte peper. Laat 8-10 min. sudderen.
  3. Kook, wanneer de groenten beetgaar zijn, de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  4. Zet na 8-10 min. het vuur van de groeten lager. Maak met een lepel een kuiltje in de tomatensaus. Breek het ei erboven en laat met het deksel op de pan 10-12 min. stoven, tot het eiwit net gestold is (zie tip).
  5. Dukkah: hak de amandelen fijn. Schep de amandelen, de rest van de knoflook, tuinkruiden met citroen, het venkelzaad en de sesamzaadjes in een pan en rooster zo’n 2-3 min. Voeg een flinke snuif zout en zwarte peper toe.
  6. Serveer de shakshuka met de rijst. Werk af met de dukkah. Smakelijk!
  7. TIP: Je kan de pan ook zonder deksel 10-12 min. in een oven op 200°C zetten, tot de eitjes gestold zijn.