Pompoensalade met boerenkool, witte kaas en granaatappel

40 MIN
2 personen
Pompoensalade met boerenkool, witte kaas en granaatappel

Deze kleurrijke salade geeft je tonnen nieuwe energie. Zeker na een lange frisse wandeling in het bos of een slopende werkdag. Dankzij mijn handige tip beleef je ook een culinair aha-momentje. Benieuwd?

Ingrediënten

  • flespompoen
  • 100 gr groene linzen
  • ½ blokje groentebouillon
  • 1 rode ui
  • 10 gr peterselie
  • 5 gr verse oregano
  • 10 gr munt
  • 1 teentje knoflook
  • ½ granaatappel
  • 100 gr boerenkool
  • 100 gr witte kaas
  • olijfolie
  • 1 kl paprikapoeder
  • 1 blaadje gedroogde laurier
  • scheutje witte wijnazijn
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200° C en bedek een bakplaat met bakpapier.
  2. Snijd de pompoen in blokjes van 3-4 cm (schillen hoeft niet). Hussel op de bakplaat door elkaar met een scheut olijfolie, het paprikapoeder, zout en zwarte peper. Rooster 15-20 min. in de oven.
  3. Spoel de linzen onder stromend water. Breng 300 ml water aan de kook en los de bouillon erin op. Snipper de ui fijn. Verhit een scheut olijfolie in een pot en bak de linzen en ui 2-3 min. op middelhoog vuur samen met de laurier, zo komen de aroma's vrij. Blus met de bouillon en kook 20-25 min. met het deksel op de pot, tot de linzen beetgaar zijn. Controleer af en toe of het water niet verdampt is.
  4. Kruidendressing: mix kort, met een staafmixer of in een blender, de oregano, munt, peterselie en (gepelde) knoflook tot een dressing. Er mogen gerust nog wat stukjes inzitten. Voeg de witte wijnazijn en een flinke scheut olijfolie toe. Kruid met zout en zwarte peper toe.
  5. Granaatappel: klop met een houten lepel op de schil van de granaatappel terwijl je de granaatappel helemaal ronddraait. Zo komen de pitjes makkelijk los (zie tip). Snijd vervolgens horizontaal doormidden en haal de pitjes eruit.
  6. Hak de boerenkoolbladeren grof, strooi over de pompoen in de oven en bak samen nog 5 min., tot de boerenkool knapperig is. Houd de boerenkool goed in de gaten, want die kan snel verbranden.
  7. Giet de linzen af en meng de kruidendressing eronder. Controleer of de pompoen en boerenkool gaar zijn. Schep de pompoen onder de linzen en bestrooi met de granaatappelpitjes. Verbrokkel de witte kaas erover. Werk af met de krokante boerenkool. Smakelijk!
  8. TIP: Geen zin in geknoei? Vul een grote kom, of je gootsteen, met koud water. Snijd de granaatappel in parten en ontpit onder water. De pel drijft naar boven, terwijl de pitjes naar de bodem zakken.