Champignonstoofpotje met witte wijn, linzen, wortel en aardappel

40 MIN
2 personen
Champignonstoofpotje met witte wijn, linzen, wortel en aardappel

Een stoofpotje met wijn, linzen en crème fraîche? En dan nog eens heerlijke champignons erbij? Daar kunnen wij echt geen nee tegen zeggen! De wijn geeft de saus een lekker zurig tintje en de crème fraîche zorgt voor de diepgang die je nodig hebt op koude winteravonden.

Ingrediënten

  • 400 gr vastkokende aardappelen
  • 125 gr kastanjechampignons
  • 250 gr witte champignons
  • 1 teentje knoflook
  • 1 gele ui
  • 2 wortelen
  • 200 ml witte wijn
  • ½ blokje groentebouillon
  • 100 gr groene linzen
  • 100 ml room
  • 10 gr bieslook
  • olie
  • 1 blaadje laurier
  • 1 kl bloem
  • zwarte peper en zout

BEREIDING

  1. Snijd de aardappelen in partjes (schillen hoeft niet) en zet in een kookpot net onder water met een snuif zout. Kook in 10 min. gaar. Giet af en houd warm.
  2. Snijd de champignons in 2, grotere exemplaren kan je in 4 snijden. Smelt een klontje boter in een diepe stoofpot en laat goed heet worden (zie tip). Schep de champignons in de pot. Bak 2 min. op hoog vuur, zonder deksel op de pot, tot de champignons beginnen te 'piepen'. Hak intussen de knoflook fijn en voeg toe aan de pot. Kruid met flink wat zwarte peper. Verlaag het vuur en laat het geheel nog 2 min. bakken zonder deksel.
  3. Snipper de ui fijn. Voeg toe aan de pot en laat 3 min. fruiten op middelhoog vuur, zonder deksel op de pot. Snijd intussen de wortel in plakjes van 1 cm (schollen hoeft niet) en voeg ook toe aan de pot. Stoof 3 min. en blus met de witte wijn. Laat even stoven tot de alcohol verdampt is.
  4. Los ondertussen de groentebouillon op in 300 ml warm water. Schep de linzen mee in de pot en giet er de groentebouillon bij. Kruid met de laurier, zout en zwarte peper. Laat het geheel nog 15 min. pruttelen op middelhoog vuur.
  5. Giet er dan de room bij en laat nog eens 7 min. doorwarmen. Roer er 1 kl bloem door als je de saus te lopend vindt.
  6. Hak de bieslook fijn.
  7. Proef van het stoofpotje en breng op smaak met zout en zwarte peper. Serveer de aardappelen met een flinke schep van het stoof potje en werk af met de fijngesnipperde bieslook. Smakelijk!
  8. TIP: Heerlijke, beetgare champignons? Laat je pot goed heet worden en bak de champignons kort, tot ze wat beginnen te piepen als je in de pot roert. Voeg dan pas de knoflook en zwarte peper toe.