Parelcouscous met ham, kaas, broccoli en prei

30 MIN
2 personen
Parelcouscous met ham, kaas, broccoli en prei

Wie zegt dat het altijd macaroni moet zijn met ham en kaas? We wisselen graag eens af, met parelcouscous bijvoorbeeld. En we doen er prei en broccoli bij voor je dagelijkse portie groenten. Smakelijk!

Ingrediënten

  • 1 stengel prei
  • 1 kleine broccoli
  • 125 gr parelcouscous
  • 500 ml melk
  • ½ blokje groentebouillon
  • 100 gr geraspte kaas
  • 100 gr gekookte ham
  • 2 kl Italiaanse kruiden
  • olijfolie
  • 30 gr boter
  • 30 gr bloem
  • snuifje nootmuskaat
  • zwarte peper en zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C, bij voorkeur op grillstand.
  2. Breng een ruime pot gezouten water aan de kook voor de parelcouscous en broccoli.
  3. Snijd de prei in fijne ringen. Verhit een scheutje olijfolie in een diepe pot en fruit de prei zo’n 5 min. op middelhoog vuur. Schep uit de pot.
  4. Verdeel de broccoli in roosjes. Kook de parelcouscous volgens de instructies op de verpakking. Schep de laatste 6 min. de broccoliroosjes erbij.
  5. Saus: begin met een roux. Smelt de boter in dezelfde pot als de prei. Voeg de bloem toe en laat opdrogen onder voortdurend roeren. Zet het vuur niet te hoog zodat de roux niet kan aanbranden. Zodra je koekjes begint te ruiken en je bloem met de boter bindt tot kleine korreltjes, is de roux klaar. Giet er al roerend met een garde de melk bij. Blijf goed roeren tot de saus begint te dikken. Kruid met nootmuskaat en zwarte peper. Verkruimel de bouillon erover, meng 3/4 van de kaas erdoor en laat smelten terwijl je blijft roeren (zie tip).
  6. Snijd de ham in stukjes. Schep de ham, parelcouscous, broccoli en prei mee onder de saus. Kruid met de Italiaanse kruiden, zout en zwarte peper (zie tip). Schep het geheel in een ovenschotel en werk af met de rest van de geraspte kaas. Schuif 5-6 min. in de oven, tot kaas gesmolten is.
  7. Haal de ovenschotel uit de oven en serveer meteen. Smakelijk!