Boerenworst-stukjes met veldslastoemp met Leffe en Luikse siroop

40 MIN
2 personen
Boerenworst-stukjes met veldslastoemp met Leffe en Luikse siroop

De inspiratie voor dit bordje komt van over de plas. 'Bangers and mash' is een Britse klassieker met worst, puree en een rijke vleesjus. We gebruiken twee Belgische producten om dit stukje traditie te evenaren: Leffe bruin en Luikse siroop. Enjoy!

Ingrediënten

  • 500 gr bloemige aardappelen
  • 1 wortel
  • 1 teentje knoflook
  • 1 gele ui
  • 250 gr witte champignons
  • 300 gr boerenworst
  • ½ flesje Leffe bruin
  • ½ blokje rundsbouillon
  • 50 gr veldsla
  • 1 el Luikse siroop
  • boter
  • ½ kl maïszetmeel
  • scheutje melk
  • snuifje nootmuskaat
  • zwarte peper en zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Snijd de aardappel en wortel in stukken van zo’n 2 cm (schillen hoeft niet) en zet in een kookpot net onder water met een snuif zout. Leg de knoflook (gepeld) mee in het water. Kook in 15-20 min. gaar.
  2. Snijd de ui in halve ringen en de champignons in dunne plakjes.
  3. Smelt een flinke klont boter in een pan. Duw de boerenworst in stukjes uit het velletje en bak samen met de champignons in 5-7 min. goudbruin op hoog vuur. Kruid met zout en zwarte peper en haal uit de pan.
  4. Smelt indien nodig een nieuwe klont boter in de pan en bak de ui 7-10 min. op middelhoog vuur, tot de ui goudbruin kleurt en licht karamelliseert. Meng ondertussen het maïszetmeel met 50 ml water. Blus de ui vervolgens met de Leffe en verkruimel de bouillon over de pan. Voeg ook het maïszetmeel toe (zie tip). Laat 10 min. pruttelen op zacht vuur.
  5. Giet ondertussen de aardappel, wortel en knoflook af. Stamp, samen met een klont boter en een scheut melk tot een smeuïge puree. Schep de veldsla eronder en laat slinken. Kruid met nootmuskaat, zout en zwarte peper.
  6. Meng de Luikse siroop door de uiensaus en voeg de worst en champignons opnieuw toe.
  7. Serveer de worst met de uiensaus en de veldslastoemp. Smakelijk!
  8. TIP: Het klinkt een beetje gek, maar voeg een scheutje sojasaus toe aan de pan. Dat verbindt alle smaken mooi met elkaar.