Dit jaar trok ik in juni mijn reisschoenen nog eens aan en vertrok ik voor mijn verste en misschien ook wel meest exotische reis tot nu toe: ik ging namelijk naar Japan! Een ervaring waar ik nu dagelijks nog aan terug denk. Niet alleen zijn de mensen er enorm vriendelijk, de straten brandschoon en de tempels prachtig, het Japanse eten is ongelofelijk lekker!

Ik verbleef tijdens mijn trip in twee van de grootste steden in Japan, Fukuoka (in het Zuiden) en Tokyo (de hoofdstad in het noorden). Als rasechte foodie kon ik deze kans dan ook niet aan me laten voorbij gaan om de Japanse keuken eens aan een grondige ‘inspectie’ te onderwerpen (a.k.a. veel gaan eten!). Hoewel wij onze Europese varianten van sushi & andere Japanse keuken ondertussen wel kennen, waren er toch een heel aantal dingen waar ik van onder de indruk was. Dingen die ik hier nog nooit had gezien. Daarom deel ik graag een lijstje met de meest gekke, interessante food-ervaringen van Japan:

Op culinaire ontdekkingsreis naar Japan

 1. Eten op straat is not done. Terwijl wij net onze boterhammetjes ‘s middags al lopend naar onze afspraak opeten, kiezen de Japanners heel bewust om hun eten aan tafel te consumeren.

 2. Soba noedels (gemaakt van boekweit) zijn erg populair, dus die wilden we zeker uitproberen. We stapten een zaakje binnen en kozen alle drie voor een grote bowl met noedels, maar wat we op tafel kregen hadden we nog nooit gezien! De kommen waren vergelijkbaar met grote soeppotten. We hebben ons best gedaan, maar alles op krijgen was toch niet gelukt!

 3. In Japan eten veel mensen buiten de deur, ook in fastfood restaurants. Meer dan in andere landen zag ik ook mensen solo een dinertje doen. In Japan is het echter niet toegestaan om mensen die je niet kent aan te kijken tijdens het eten. Daarom voorzien veel (fastfood)restaurants tafels met tussenschotten zodat iedereen in zijn eigen hokje kan eten.

 4. Sushi kennen wij hier ook, maar toen we één van de beste sushi plekken van Tokyo wilden bezoeken (op de tweede verdieping van een gebouw dus dat was al even zoeken) kregen we een plaatsje aan een lopende band. We bestelden onze sushi op een schermpje en een paar minuten later kwamen onze bestellingen aangezoeft met een snelheid (en muziekje) om u tegen te zeggen!

 5. De Japanners genieten van dessert, maar één menu-item vond ik er toch wel erg raar uit zien, frieten met chocolade! Een medereiziger durfde de uitdaging aan, maar vond het toch niet de meest geslaagde optie.

 6. In Japan mag je geen fooi geven, maar sommige zaakjes gaan daar creatief mee om. Zo bestelde ik een ijsje en vroeg de winkelier of hij een liedje mocht zingen in ruil voor wat fooi.

 7. Een rijstkoker kende ik wel en ik wist dat ze dit vaak in Japanse keukens gebruiken, maar in een ander restaurantje zag ik dat een machine de rijst ook automatisch verdeelde over de borden.

 8. Een automaat voor drinken kennen wij ook, maar voor eten? In Japan zijn er veel restaurantjes waarbij je langs de buitenkant je eten moet bestellen en betalen alvorens je plaats neemt.


Tot slot deel ik ook nog graag één van mijn favoriete receptjes uit Japan met jullie: tempura! Oké, misschien niet de meest gezonde optie maar oh zo lekker! Zeker de variant met pompoen moet je gewoon eens uitproberen.

Tempura
Tempura

Ingrediënten:


Voor het tempura deeg:

 • 80 gram tarwebloem

 • 20 gram maïzena

 • 15cl ijskoud water (met ijsblokjes)

 • Peper en zout


Om te frituren:

 • Een selectie aan groenten (ik vind aubergine & pompoen fantastisch lekker!), vis of vlees in hapklare stukken


Werkwijze: 1. Meng alle ingrediënten van het tempura deeg in een grote kom tot er geen al te grote klonters meer inzitten. Het deeg moet een beetje plakkerige en dikke textuur hebben.

 2. Verwarm een frietketel tot 180°C.

 3. Neem je stukjes vis, vlees of groenten en dip ze erg kort in het deeg alvorens je ze in de frietketel legt.

 4. Bak de tempura tot ze goudbruin zijn en laat ze uitlekken op een bord bedekt met keukenpapier.

 5. Serveer de tempura met wat sojasaus, pikante mayonaise of een andere dipsaus naar keuze.