15 augustus is het Moederdag. Jaja, enkel in Antwerpen, we know ;-). Daarom, speciaal voor alle Antwerpse mama's, een uniek Antwerps verwennerijtje! Antwerpse Handjes hoeven we waarschijnlijk niet meer voor te stellen. Het iconische koekje dat verwijst naar de stadslegende van Brabo en Antigoon.

Het koekje werd uitgevonden in 1934, toen er een wedstrijd werd uitgeschreven door de Koninklijke Vereniging van Meester Banketbakkers van Antwerpen om Antwerpen een culinaire specialiteit te schenken. Het koekje van banketbakker Jos Hakker won de wedstrijd en werd meteen een lokale hit. Sinds 1956 is de vorm, samenstelling en verpakking door een octrooi beschermd. Enkel leden van de Syndicale Unie voor Brood-, Banket-, Chocolade en Ijsbedrijf mogen het koekje maken en verkopen.

Antwerpse hartjes
Antwerpse hartjes


Een koekjesvorm van een Antwerps Handje ga je dus nergens kunnen kopen. Maar het recept is in Antwerpen ondertussen een publiek geheim. Met een ander leuk vormpje kan je dus evengoed de lekkere koekjes maken. En wat is er nu beter geschikt voor Antwerpse mama's, dan een Antwerps hartje? Aan de bak dus! Het recept is heel eenvoudig en snel klaar. Verpak de koekjes in een mooi bokaaltje of doosje en je mama's hart zal smelten...

Antwerpse hartjes
Verpak de Antwerpse hartjes in een mooie bokaal of doosje

Antwerpse hartjes


Voor 40 kleine hartjes:

 • 160 g suiker

 • 175 g zachte hoeveboter

 • 1 ei

 • 1 eigeel

 • 250 g patisseriebloem

 • 50 g amandelschilfers

 • hartvormige koekjesuitsteker


Bereiding:

 1. Klop de suiker op met de boter tot je een romige, egale massa hebt.

 2. Meng er het volledige ei door, tot het volledig opgenomen is door het deeg.

 3. Spatel de patisseriebloem door het deeg en vorm het deeg tot een mooie bol. Bedek met plastiekfolie en laat rusten in de koeling (minstens een half uur).

 4. Verwarm de oven voor op 180° C.

 5. Rol het deeg uit tot 0,5 cm dikte. Steek met een hartjesvorm koekjes uit en bestijk met wat losgeklopte eierdooier. Bestrooi ze aan 1 zijde met amandelschilfers en leg ze naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat.

 6. Zet 12-15 minuten in de voorverwarmde oven, tot de koekjes lichtjes goudbruin beginnen te kleuren aan de randjes. Laat afkoelen op een rekje, voor je ze opeet.