Heb je deze mooie zomerse hartige taart al gezien of geproefd? Tarte soleil, een prachtige naam voor een al even mooie bladerdeegtaart in de vorm van een zon, die perfect is als aperitiefhapje. Het ziet er wat ingewikkeld (en dus: indrukwekkend) uit, maar eigenlijk heel eenvoudig om te maken!Als basis heb je twee ronde vellen bladerdeeg nodig, die kan je zo in de supermarkt kopen. Je kiest dan voor een vullig: pesto is een klassieker, maar dat kan bijvoorbeeld ook ham en kaas zijn, olijventapenade, ... Wij kozen in dit recept voor een heerlijke mengeling van zongedroogde tomaatjes, ricottakaas en parmezaan.

tarte-de-soleil_1 tarte-de-soleil_2

Je neemt dan 1 vel bladerdeeg voor je op een bakpapier, en bestrijkt die met de vulling, je mag 1 cm van de randen blijven. Bestrijk de randen met een losgeklopte eierdooier. Dan leg je er het tweede vel bladerdeeg bovenop, en drukt goed aan aan de randen. Bestrijk de bovenkant met de rest van de losgeklopte dooier en overstrooi met parmezaan.

tarte-de-soleil_3

Dan neem je een glas, en plaatst dat met de bovenkant naar beneden exact in het midden van de taart. Met een mes snij je de 'straaltjes' in tot aan het glas. Zorg dat ze mooi gelijkmatig zijn: begin met 4 insnijdingen en snij die dan altijd opnieuw in de helft. Zo heb je 16 gelijke stukjes. Neem elk reepje vast en draai het 2x om.

tarte-de-soleil_4 tarte-de-soleil_5 tarte-de-soleil_6

Zet in de oven, en 20 minuten later heb je een prachtig hapje! Iedereen kan dan een zonnestraaltje afbreken en smullen. En 'vechten' om het laatste middenste stukje. Een heerlijke nazomer gewenst!

tarte-de-soleil_7

Ingrediënten


voor 8 personen


 • 2 vel bladerdeeg

 • 1 eierdooier, losgeklopt

 • 50 g parmezaan, geraspt

 • 100 g zongedroogde tomaten

 • 250 g ricotta

 • peper en zout


Bereiding 1. Verwarm de oven voor op 200 ° Hak de zongedroogde tomaten fijn. Meng onder de ricotta, samen met de helft van de parmezaan. Kruid met peper en zout.

 2. Leg 1 vel bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk met het ricotta-mengsel, maar blijf 1 cm van de rand. Bestrijk de rand met het eiwit.

 3. Leg het tweede vel bladerdeeg erbovenop, druk de randen goed aan. Bestrijk de bovenkant met de rest van de eierdooier en strooi er de rest van de parmezaan over.

 4. Neem een glas en plaats het met de brede kant in het midden van de taart. Snij met een mes inkepingen in tot aan het glas. Neem elk aparte reepje vast en draai 2x om. Haal het glas er terug af.

 5. Zet de taart 20 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer warm of lauw.