Nu het nieuwe schooljaar goed terug gestart is, is het wel eens leuk om stil te staan bij de lunchpakketjes die we onze kleinsten meegeven. Er wordt de laatste tijd meer en meer aandacht besteed aan het gezond (op)voeden. Niet alleen de regering maakt er sinds begin september werk van – jullie hebben ongetwijfeld het broccoli liedje van Tom Helsen al gehoord – maar ook kleppers zoals Disney Channel lanceren campagnes om onze kids aan het bewegen en de gezonde voeding te brengen.

Bento box voor kids

Lunchbox


De inhoud van de lunchbox maakt een belangrijk deel uit van een gezond en evenwichtig dieet. Geef je je kinderen elke dag boterhammen met choco of hagelslag mee of krijgen ze al wat meer variatie mee?

 

Bento Box


De specialisten in mooie lunchboxen zijn de Japanners. Ooit al gehoord van een bento box? Dit is een prachtig ogende lunchdoos gevuld met allerlei lekkernijen zoals sushi, salade, gegrilde vis, gebakken groenten…. De bento boxen voor kinderen tarten alle verbeelding: sushirijst in de vorm van Hello Kitty, bloemetjes en lentetaferelen. Het kan allemaal. Dit is natuurlijk wat te hoog gegrepen voor ons, maar met een beetje fantasie kom je al een heel eind op weg.

 

Bento voor kids in de praktijk


 

Bento box voor kids

Belangrijk is dat je variatie biedt: een bakje blauwe bessen, een bakje radijsjes, een bakje nootjes en twee boterhammen uitgestoken in een mooi vormpje vormen al een mooie bento box voor je kids.

Tijdens onze vakantie deze zomer hebben we in Bangkok twee Bento boxen gekocht voor de kinderen en we hebben die al heel goed gebruikt de voorbije weken. Beschik je enkel over een klassieke brooddoos, investeer dan in herbruikbare cupcake vormpjes. Die kan je gebruiken om bijvoorbeeld kerstomaatjes, edamame boontjes of framboosjes in te bewaren en ze zo mee te geven naar school.

Leuk om eens te maken zijn edamame wortel bloempjes: steek een bloemvormpje uit een stukje wortel en prik dit op een cocktailprikkertje. Rijg er dan nog een 5-tal edamame boontjes aan en klaar is je bloempje. Je kan hetzelfde doen met watermeloen en blauwe bessen voor een zoete variant.

In hun box lusten mijn kids ook graag sushi. Hiervoor gebruik ik geen nori vellen maar komkommerlinten die ik met de dunschiller gemaakt heb en gevuld met rijst. Afwerken met wat sesamzaadjes en een klein kommetje sojasaus.

Je kan natuurlijk ook gewoon een salade maken en die meegeven naar school. Op mijn blog kan je nog een aantal leuke ideetjes vinden voor snacks en lunchboxes.

Ik ben benieuwd naar wat jullie meegeven aan jullie kinderen, alle tips zijn welkom.