Zoete aardappelsalade met Berloumi

40 MIN
2 personen
Zoete aardappelsalade met Berloumi

Zet je tanden in deze kleurrijke zomersalade, je zal het je niet beklagen. We combineren het zilte van Berloumi (een lokale grillkaas), met romige tahindressing, knapperige komkommer, kerstomaten en zure uiringen. Een bordje in balans.

Ingrediënten

  • 400 gr zoete aardappel
  • ½ rode ui
  • 200 gr kerstomaten
  • ½ komkommer
  • 10 gr dille
  • 200 gr Berloumi
  • ½ potje volle yoghurt
  • 1 el tahin
  • ½ citroen
  • olijfolie
  • 1 kl Provençaalse kruiden
  • 1 el rode wijnazijn
  • 2 kl suiker
  • zwarte peper en zout

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C en bedek een bakplaat met bakpapier. Breng in een steelpannetje of waterkoker ongeveer 0,5 l water aan de kook (zie tip).
  2. Snijd de zoete aardappelen in blokjes van 1-2 cm (schillen hoeft niet). Schik op de bakplaat en hussel door elkaar met een likje olijfolie, de Provençaalse kruiden en zout en zwarte peper. Schuif 20-25 min. in de oven tot ze mooi geroosterd zijn.
  3. Snijd de rode ui in fijne ringen en schik in een kommetje. Overgiet de ui met het kokend water en giet opnieuw af. Meng er de rode wijnazijn en de suiker onder. Laat marineren.
  4. Snijd de kerstomaten in 4 en de komkommer in kleine blokjes. Hak de dille grof.
  5. Laat een pan heet worden en snijd intussen de Berloumi in plakjes. Verhit een klein beetje olie in de pan en bak de Berloumi in zo'n 2-4 min. goudbruin aan beide kanten. (tip: dit kan ook perfect op de barbecue!)
  6. Tahindressing: meng in een kommetje de yoghurt met de tahin, een likje olijfolie, zout en zwarte peper. Breng op smaak met het sap van de citroen.
  7. Schep de geroosterde zoete aardappel, komkommer en kerstomaten in een diep bord. Schik de gebakken Berloumi erbovenop en besprenkel met de tahindressing. Werk af met de fijngehakte dille en de gemarineerde rode ui. Smakelijk!
  8. TIP: Voor we de rode ui marineren, overgieten we 'm met kokend water. Op die manier wordt hij iets minder scherp van smaak en zachter van textuur.