Witloofrolletjes in kaassaus met mosterdpuree

50 MIN
2 personen
Witloofrolletjes in kaassaus met mosterdpuree

Elke week proberen we een klassiek gerecht om te toveren tot een vegetarisch succes. Missie geslaagd! Dankzij deze witloofrolletjes in kaassaus mis je de ham geen seconde. Overheerlijk met een pittige mosterdpuree erbij.

Ingrediënten

  • 4 stronkjes witloof
  • 500 gr bloemige aardappelen
  • 200 ml melk
  • 50 gr geraspte kaas
  • mosterd (naar smaak)
  • 1 sjalot
  • 30 gr walnoten
  • 1 zakje slamix
  • scheutje olijfolie
  • 1 el boter
  • 1 el bloem
  • snuifje nootmuskaat
  • zwarte peper
  • zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C, bij voorkeur met de grillstand aan.
  2. Verwijder de onderkant en de harde kern van het witloof. Verhit een klontje boter in een pan op middelhoog vuur en kleur het witloof aan. Vul vervolgens de pan met water, tot het witloof voor de helft onderstaat en dek af. Haal het witloof uit de pan als het water volledig verdampt is. Laat eventjes afkoelen en knijp er zo veel mogelijk vocht uit (zie tip).
  3. Snijd de aardappelen in stukken van zo’n 3 cm (schillen hoeft niet) en zet in een kookpot net onder water met een snuif zout. Kook in 15-20 min. gaar.
  4. Kaassaus: smelt de boter in een pot. Voeg de bloem toe en laat opdrogen onder voortdurend roeren. Zet het vuur niet te hoog om te vermijden dat de roux aanbrandt. Zodra je koekjes begint te ruiken en je bloem met de boter bindt tot kleine korreltjes, is de roux klaar. Giet er al roerend met een garde de melk en 50 ml water bij. Blijf goed roeren tot je een mooie, dikke saus krijgt. Kruid met een klein snuifje nootmuskaat, zout en flink wat zwarte peper. Meng er de helft van de kaas door en laat die smelten, terwijl je regelmatig blijft roeren. Houd warm.
  5. Schik de stronkjes witloof in een ovenschaal en overgiet met de kaassaus. Bedek met de overige geraspte kaas. Zet de ovenschaal 20-25 min. in de oven, tot wanneer het korstje mooi goudbruin is.
  6. Giet de aardappelen af en pureer. Breng op smaak met de mosterd, nootmuskaat, zout en zwarte peper. Wat boter of melk erbij mag, maar hoeft niet in dit gerecht. Houd warm.
  7. Hak de sjalot fijn. Breng de sla op smaak met wat olijfolie, zout en zwarte peper. Hak de walnoten fijn en schep samen met de sjalot onder de sla.
  8. Serveer het witloof in kaassaus met de mosterdpuree en salade. Smakelijk!
  9. TIP: Wil je vocht in je ovenschotel vermijden? Kook de witloofrolletjes dan een dag voordien en laat ze de hele nacht uitlekken.