Witloof in de oven met hesp en kaas

35 MIN
4 personen
Witloof in de oven met hesp en kaas

Onze Vlaamse klassieker bij uitstek: witloof in de oven met kaas en hesp, ook wel hespenrolletjes met witloof genoemd. Puur comfortfood van bij ons, yum!

Ingrediënten

  • 8 plakjes ham
  • 8 stronkjes witloof
  • 1 kg aardappel
  • 4 takjes peterselie, fijngehakt
  • 160 g gruyère, geraspt
  • 3 el bloem
  • 650 ml melk
  • 100 ml room
  • 5 el boter
  • snufje nootmuskaat
  • peper
  • zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukjes. Kook gaar in 20 minuten in gezouten water.
  2. Snij het kontje van het witloof. Smelt 1 eetlepel boter in een pan en stoof het witloof kort rondom aan. Verlaag het vuur en schenk water bij de pan, zodat het witloof half onder staat. Leg een rond vel bakpapier op het witloof en dek af met een deksel. Laat 10 minuten zachtjes garen en haal dan uit de pan en laat uitlekken.
  3. Smelt 3 eetlepels boter in een pan en voeg er al roerend de bloem aan toe tot ze opdroogt. Schenk er geleidelijk 600 milliliter melk bij. Laat al roerend binden tot een saus. Voeg de room toe en meng er de helft van de gruyère door. Kruid met nootmuskaat, peper en zout.
  4. Wikkel rond de stronkjes witloof een plakje ham. Leg ze naast elkaar in een ingevette ovenschaal en giet er de kaassaus over. Strooi er de rest van de gruyère over. Zet de witloofgratin 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  5. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Voeg 1 eetlepel boter, 3 eetlepels melk, peper en zout toe. Meng goed. Werk af met wat peterselie en serveer samen met de witloofgratin.


VOEDINGSWAARDEN

Calorieën 891.13 kcal
Koolhydraten 56.6 g
waarvan suikers 9.51 g
Vet 53.86 g
waarvan verzadigd 30.23 g
Proteïnen 42.51 g
Vezels 9.74 g

Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Powered by PurplePumpkin