Wintersalade met veggie witte pens, Gran Moraviadressing en croutons

30 MIN
2 personen
Wintersalade met veggie witte pens, Gran Moraviadressing en croutons

Foodbagchef Sofie: "Iedereen die me kent, weet dat ik van salades houd. Deze is helemaal afgestemd op het seizoen: stevige wintergroenten, knapperige croutons, frisse peer, vegetarische worst van BonMush en een romige dressing. Geniet ervan!"

Ingrediënten

  • 200 gr rode biet
  • 300 gr spruitjes
  • 2 pitabroodjes
  • ½ peer
  • 50 gr veldsla
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gr Gran Moravia, of parmezaan
  • 125 gr volle yoghurt
  • 2 veggie witte pensen (bijv. van BonMush)
  • olijfolie
  • boter
  • ½ kl mosterd
  • ½ kl honing
  • scheutje witte wijnazijn
  • snuifje gedroogde oregano
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200° C en bedek twee bakplaten met bakpapier.
  2. Snijd de rode biet in dunne schijfjes (schillen hoeft niet) . Maak de spruitjes schoon en halveer. Leg naast elkaar op de bakplaat (zo geeft de rode biet zijn kleur niet af). Hussel beide door elkaar met een flinke scheut olijfolie, zout en zwarte peper. Rooster 20-25 min. in de oven, tot de groenten gaar en knapperig zijn.
  3. Croutons: scheur of snijd het pitabrood in hapklare stukken. Hussel op de tweede bakplaat door elkaar met 1,5 el olijfolie per persoon en kruid met de oregano (optioneel) en zout. Schuif de laatste 8-10 min. mee de oven in, tot de croutons goudbruin en knapperig zijn.
  4. Salade: snijd de peer in blokjes (schillen hoeft niet) . Schep onder de veldsla.
  5. Dressing: pers de knoflook. Hak de helft van de Gran Moravia fijn. Meng de yoghurt met de knoflook, mosterd (optioneel), honing en de fijngehakte Gran Moravia. Voeg de witte wijnazijn (zie tip) toe en kruid met zout en zwarte peper.
  6. Verwijder het plastieken omhulsel van de worst, dat is niet eetbaar. Smelt een klontje boter in een pan en bak de worst 3-4 min. aan alle kanten op middelhoog vuur, tot hij mooi gaar is. Snijd de worst in plakjes.
  7. Serveer de salade met de geroosterde groenten en de plakjes worst. Werk af met de rest van de Gran Moravia en croutons. Druppel de dressing erover. Smakelijk!
  8. TIP: Houd je van een zuurtje in de dressing? Voeg gerust wat meer azijn toe.