Waterzooi was het favoriete gerecht van Karel V! Het is een lekker stoofpotje met kip, prei, selder en wortel in een overheerlijk roomsausje.
Ingrediënten
400 g vastkokende aardappelen
2 wortelen
1 stengel prei
1 ui
2 stengels selder
10 g krulpeterselie
1 kippenbouillonblokje
2 kipfilet
1 brikje lichte room
2 el boter
1 el maïszetmeel
peper
zout
Bestel deze producten online
BEREIDING
Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukken. Kook gaar in 20 minuten in gezouten water. Giet af.
Schil de wortelen en snij in blokjes van een halve centimeter. Was de prei en snij in ringen. Snij de ui fijn. Snij de selder in blokjes van een halve centimeter. Hak de krulpeterselie fijn.
Verhit de helft van de boter in een grote antikleefpan en bak de ui, wortelen, selder en prei aan gedurende 3 minuten.
Breng per persoon 250 milliliter water aan de kook en los hierin de aangegeven hoeveelheid kippenbouillon op. Dep de kipfilets droog met keukenpapier en voeg toe aan de kippenbouillon. Laat op een zacht vuur ongeveer 10-12 minuten pocheren. Voeg dan ook de groenten toe en kook ze 5 minuten mee.
Giet de bouillon door een zeef en vang het vocht op in een pannetje. Laat de bouillon lichtjes inkoken. Roer het maïszetmeel los in een scheutje water en voeg toe aan de bouillon, laat indikken. Roer er vervolgens de room door. Breng op smaak met peper en zout.
Schep de kip en de groenten weer bij de saus en warm nog even door. Smelt de rest van de boter in een steelpannetje en giet het over de gekookte aardappelen. Voeg ook de fijngehakte krulpeterselie toe en kruid met zout. Schep goed om. Serveer de waterzooi met de peterselieaardappelen.
Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.