Volkoren penne met spinaziepesto, broccoli en gerookte champignons

25 MIN
2 personen
Volkoren penne met spinaziepesto, broccoli en gerookte champignons

Foodbagchef Sofie: "Ik hoor je denken: 'gerookte champignons, hoe maakt ze dat?'. Door een mix van kruiden en smaakmakers toe te voegen: sojasaus voor een zoute smaak, gerookt paprikapoeder voor diepgang en een beetje cayennepeper voor pit."

Ingrediënten

  • 1 broccoli
  • 250 gr kastanjechampignons
  • 10 ml sojasaus
  • 1 kl gerookt paprikapoeder
  • 30 gr pijnboompitten
  • 100 gr spinazie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 citroen
  • 200 gr volkoren penne
  • 4 el olijfolie
  • 1 kl honing
  • snuifje cayennepeper
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en bedek twee of meerdere bakplaten met bakpapier. Breng een ruime pot gezouten water aan de kook voor de pasta.
  2. Verdeel de broccoli in roosjes (zie tip). Hussel op de bakplaat door elkaar met een flinke scheut olijfolie, zout en zwarte peper. Rooster 15-20 min. in de oven, tot de broccoli gaar en knapperig is.
  3. Gerookte champignons: snijd de champignons in zo dun mogelijke plakjes. Maak de marinade: meng de sojasaus, 1 el olijfolie per persoon, de honing/zoetstof, het gerookt paprikapoeder en de cayennepeper (optioneel) of zwarte peper, tot een gladde saus. Schep de champignons onder de marinade. Verdeel over de bakplaat maar zorg ervoor dat ze elkaar niet overlappen. Rooster 13-15 min. mee in de oven. Schep halverwege om.
  4. Pesto: rooster de pijnboompitten in een pan zonder vetstof. Mix, met een staafmixer of in een blender, de pijnboompitten met de helft van de spinazie, knoflook en aangegeven hoeveelheid olijfolie tot een smeuïge pesto. Breng op smaak met een kneepje citroensap naar smaak, zout en zwarte peper.
  5. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking. Giet af, maar bewaar een kopje kookvocht.
  6. Schep de pesto in de pot van de pasta, samen met een scheutje kookvocht. Voeg de rest van de spinazie en penne toe. Schep goed om tot de spinazie geslonken is. Proef en breng verder op smaak met zout en zwarte peper.
  7. Serveer de penne in een diep bord met de gerookte champignons erop en de geroosterde broccoli ernaast. Smakelijk!
  8. TIP: Gebruik ook de broccolistam: verwijder de taaie schil en snijd de stam in schijfjes. Leg mee op de bakplaat om te roosteren.