Volkoren pasta met zeekraal, witte wijnsaus en ansjovis

35 MIN
2 personen
Volkoren pasta met zeekraal, witte wijnsaus en ansjovis

Foodbagchef Isa: "Ik liet me inspireren door de grootmeester van de smaakbommen: Yotam Ottolenghi. Zijn pasta met zeekraal en ansjovis is subliem, maar bevat geen groenten. Ik bedacht een winterse variant met de nodige groente-injectie. Laat weten wat je ervan vindt?"

Ingrediënten

  • 10 gr platte peterselie
  • 1 citroen
  • 1 teentje knoflook
  • 300 gr spruitjes
  • ½ blikje ansjovis
  • 200 gr volkoren spaghetti
  • 100 gr zeekraal
  • zout
  • zwarte peper
  • 50 ml witte wijn
  • 4 el olijfolie
  • chilivlokken, naar smaak

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Breng een pot met gezouten water aan de kook voor de pasta.
  2. Saus: hak de peterselie fijn. Spoel de citroen en boen goed schoon. Rasp de schil. Pers de knoflook. Snipper de spruitjes fijn (zie tip). Hak de ansjovis (uitgelekt) fijn. Verhit een stoofpot met de aangegeven hoeveelheid olijfolie en fruit de helft van de peterselie, de citroenzeste, knoflook, spruitjes en ansjovis 7 min. op zacht vuur, tot de ansjovis volledig weggesmolten is. Kruid met zwarte peper.
  3. Kook intussen de pasta volgens de instructies op de verpakking. Voeg de laatste 30 seconden de zeekraal toe aan het kookwater. Giet af, maar bewaar een kop kookvocht.
  4. Giet de wijn in de stoofpot voor de saus en laat 5 min. sudderen, tot de saus is ingedikt en de alcohol is verdampt.
  5. Schep de pasta en zeekraal door de saus, tot elk sliertje met saus bedekt is. Voeg indien nodig wat kookvocht toe om het geheel smeuïger te maken. Schep de rest van de peterselie onder de pasta en kruid met zwarte peper.
  6. Snijd de citroen in parten. Schep de pasta in een diep bord. Besprenkel met wat olijfolie en serveer met een partje citroen. Werk af met chilivlokken (optioneel). Smakelijk!
  7. TIP: Halveer de spruitjes en leg met het snijvlak naar onder op je werkblad. Snijd dan van het topje naar het voetje in zo fijn mogelijke plakjes, zodat de blaadjes uit elkaar vallen.