Vleesbroodje met crushed krieltjes, saus van kasteelbier en zilveruitjes

45 MIN
2 personen
Vleesbroodje met crushed krieltjes, saus van kasteelbier en zilveruitjes

Foodbagchef Claire: "Ik geef extra diepte aan dit vleesbrood met een saus van Kasteelbier Donker. Rijke aroma’s van karamel en toffee zorgen voor een sterke, zachte én zoete toets. De krieltjes voorkoken en het gehaktbroodje vormen kan gerust daags voordien."

Ingrediënten

  • 400 gr krielaardappelen
  • 300 gr gemengd gehakt
  • 4 plakjes spek
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gr verse zilveruitjes
  • 125 gr kastanjechampignons
  • ½ blokje rundsbouillon
  • ½ flesje kasteelbier donker
  • 2 stronkjes witloof
  • 2 el mayonaise
  • boter
  • olijfolie
  • 1 kl appelazijn
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Zet de krieltjes net onder water met een flinke snuif zout en kook in 15-20 min. gaar (zie tip).
  2. Verwarm de oven voor op 200°C en bedek een bakplaat met bakpapier.
  3. Vleesbrood: kruid het gehakt met zout en zwarte peper en vorm tot een gehaktbrood. Leg in een ovenschaal en schik het spek erop. Gaar zo'n 30-45 min. onderaan in de oven, afhankelijk van de dikte van het broodje.
  4. Crushed krieltjes: giet de krieltjes af. Laat een klontje boter en scheutje olijfolie erbij smelten. Pers de knoflook erbij en kruid met grof zout. Schud op zodat elk krieltje met een laagje bedekt is. Stort uit op de bakplaat en plet (met de onderkant van een kopje) tot zo'n 1 cm dik. Rooster 25 min. bovenaan in de oven.
  5. Biersaus: pel de zilveruitjes en halveer. Snijd de champignons in 4, grotere exemplaren in 6. Smelt een klontje boter in een pan en bak de zilveruitjes en champignons, tot de champignons donker kleuren. Voeg het kruidentuiltje en de bouillon toe en kruid met zout en zwarte peper. Blus met het bier en laat inkoken (reduceren) tot de helft.
  6. Snipper het witloof fijn en breng op smaak met de mayonaise, (appel)azijn en een draai van de pepermolen.
  7. Snijd het vleesbrood in plakken. Serveer met de biersaus, het witloofslaatje en de crushed krieltjes. Smakelijk!
  8. TIP: Minder tijd? Ga dan gewoon voor geroosterde aardappelwegdes. Kook niet voor, maar rooster 30 min. bij het vleesbrood in de oven.