Veggie aardappelgratin met pastinaak, champignons en cheddar

45 MIN
2 personen
Veggie aardappelgratin met pastinaak, champignons en cheddar

Foodbagchef Isa: "Een klassieke gratin, maar dan met veggiegehakt. Deze schotel is ook de ideale, smakelijke entertainer voor een gezellige herfstbijeenkomst. Maak hem op voorhand en schuif hem voor het opdienen nog even de oven in."

Ingrediënten

  • 400 gr vastkokende aardappelen
  • 1 pastinaak
  • 125 gr witte champignons
  • 225 gr veggie gehakt
  • 1 teentje knoflook
  • 100 ml room
  • 50 gr geraspte cheddar
  • 50 gr zonnebloempitten
  • olijfolie
  • 1 kl gedroogde tijm
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Breng een pot met gezouten water aan de kook voor de aardappel en pastinaak.
  2. Snijd de aardappel en pastinaak met een mandoline of scherp mes in dunne plakjes (schillen hoeft niet). Snijd de champignons in plakjes.
  3. Verhit een scheut olijfolie in een pan en bak de champignons en het vegan gehakt 5 min. op hoog vuur. Kruid met zout en zwarte peper. Schep in een (ronde) ovenschaal.
  4. Verwarm de oven voor op 190°C.
  5. Kook de aardappel- en pastinaakplakjes 4 min. in het water. Giet af en laat uitlekken.
  6. Schik de aardappel- en pastinaakplakjes dakpansgewijs op de champignon- gehaktmengeling. Let op voor je vingers, de plakjes zijn nog heet.
  7. Pers de knoflook. Meng de room met de cheddar, gedroogde tijm, knoflook, een snuif zout en zwarte peper (zie tip). Giet de mengeling bovenop de aardappel- en pastinaakplakjes en strooi de zonnebloempitten erover. Zet de ovenschaal 20 min. in de oven, tot de aardappel- en pastinaakplakjes gaar zijn en de bovenkant goudbruin kleurt.
  8. Serveer de gratin meteen. Lekker met een glaasje witte wijn erbij. Smakelijk!
  9. TIP: Restje witte wijn in de koelkast? Voeg dan 50 ml toe aan de mengeling.