Vegan spaghetti 'nduja' met wortel en basilicum

35 MIN
2 personen
Vegan spaghetti 'nduja' met wortel en basilicum

Nduja is een pittige smeerbare worst uit Calabrië die zich perfect leent als basis voor pastasaus. We maken deze veggieversie met zongedroogde tomaten, chilipeper, miso en rode wijnazijn. De originele versie zal ons een worst wezen ;-).

Ingrediënten

  • 1 rode chilipeper
  • 70 gr zongedroogde tomaten
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gr miso pasta
  • 25 gr zonnebloempitten
  • 2 wortelen
  • 10 gr basilicum
  • 250 gr kerstomaten
  • 400 gr tomatenpulp
  • 200 gr volkoren spaghetti
  • olijfolie
  • 1 kl paprikapoeder
  • 1 el rode wijnazijn
  • scheutje plantaardige melk
  • zwarte peper en zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. 'nduja-pasta: verwijder de zaadjes uit de chilipeper en hak de peper fijn (zie tip). Hak de zongedroogde tomaten grof. Schep de chilipeper en de zongedroogde tomaten samen met de olie waarin ze zitten, de helft van de knoflook, de miso, het paprikapoeder en de rode wijnazijn in een maatbeker. Mix tot je een gladde pasta hebt.
  2. Rooster de zonnebloempitten in een diepe pan zonder vetstof en haal uit de pan.
  3. Snijd de wortel overlangs doormidden en snijd dan in plakjes van 1 cm. Hak het basilicum (ook de steeltjes) grof. Hak de rest van de knoflook fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een diepe pan en schep daarin de knoflook en de basilicumsteeltjes. Bak op middelhoog vuur, tot de geuren vrijkomen.
  4. Breng ondertussen een ruime pot gezouten water aan de kook voor de pasta.
  5. Schep de 'nduja-pasta in de pan met de knoflook en stoof 3-5 min. Schep dan de wortel, kerstomaten en tomatenpulp erbij. Roer goed door en laat 7-8 min. pruttelen op middelhoog vuur zonder deksel zodat de saus kan inkoken.
  6. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking. Giet af, maar houd een kopje van het kookvocht bij.
  7. Leng de saus weer aan met een scheutje plantaardige melk en eventueel wat van het kookvocht van de pasta. Meng ook de pasta en de rest van het basilicum onder de saus en laat nog even samen doorwarmen. Proef en kruid met zout en zwarte peper.
  8. Serveer een flinke schep van de spaghetti met de saus en werk af met de geroosterde zonnebloempitten. Smakelijk!
  9. TIP: Wil je je 'nduja pasta extra pittig maken? Voeg dan wat van de zaadjes toe aan de maatbeker. Maar let op, het kan al snel te pikant worden, dus voeg beetje bij beetje toe en proef!